Bästa shoppingagenten

2 februari, 2006 i Granskningar

En shoppingagent, eller prisjämförelsesajt, är konsumentens bästa vän. Aldrig har det varit så lätt att jämföra olika butikers erbjudanden mot varandra. Men man bör inte ta sökresultatet som en absolut sanning – ingen agent är heltäckande, och vissa tämligen smala i sitt urval av butiker.

En shoppingagent, eller prisjämförelsesajt, är konsumentens bästa vän. Aldrig har det varit så lätt att jämföra olika butikers erbjudanden mot varandra. Men man bör inte ta sökresultatet som en absolut sanning – ingen agent är heltäckande, och vissa tämligen smala i sitt urval av butiker.

Runt jul utbröt en het debatt kring prisjämförelserna. Enligt en undersökning prisjämförelsesajten Pricerunner gjort fuskade flera stora hemelektronikkedjor med reapriserna. Ordinarie pris under rean var plötsligt högre på ett antal produkter, vilket förstås gjorde att reaerbjudandet verkade bättre.

Hemelektronikkedjorna försvarade sig förstås. Siba menade att det handlade om ett enskilt varuhus, att priserna visst varit så höga innan rean och att 98 procent av priserna ändå var korrekta. In i debatten gav sig också nätbutiken Netonnet, som stämde Elgiganten inför Marknadsdomstolen. Elgigentens utannonserade varor i reklambladen fanns alltför ofta inte att köpa i butikerna, menade de.

I början av 2006 kom så en c-uppsats vid Lunds universitet, som visade att prisjämförelsesajterna inte heller var att lita på. Enligt uppsatsen var i snitt var femte prisuppgift fel. Dessutom menade författarna att undersökningen bekräftade att företag som var betalande kunder hos prisjämförarna gynnades. Företag som avslutat samarbete med prisjämförelsesajterna fann att priserna inte uppdaterades lika ofta. Bland kritikerna fanns Siba, Onoff och Elgiganten.

Undersökningen var dock bara ett stickprov. Priser på en kamera, en lcd-skärm och en dvd-spelare jämfördes med prisuppgifterna på återförsäljarnas hemsidor under en tiodagarsperiod. Gav det en sann bild? Prisjämförarna ställde sig i alla fall tvivlande till den stora felprocenten.

I mitten av januari tog så Rapport upp vissa kedjors missnöje med Pricerunner. Elgiganten hävdade att Pricerunner favoriserade betalande kunder. I jämförelsen listas pris inklusive frakt först, och de som saknar fraktuppgift hamnar längst ned. När Elgiganten slutade betala försvann fraktpriset. Orsaken? Enligt Pricerunner har Elgiganten en komplicerad modell för att räkna ut fraktpriset, något som gjorde det svårt att ha det uppdaterat. Pricerunner ”avslöjade” också att ja, när det handlar om sådana uppdateringar prioriterar de betalande kunder.

Pricerunner försvarade sig i publikt forum, vilket ledde till fler mothugg från missnöjda. Döm själva, vem är mest trovärdig?
Läs mer >>

Vi ska inte ta upp allt som käbblats om mellan missnöjda butiker och prisjämförare. Den som vill läsa mer kan göra det på länkarna. Den debatt som har varit har dock belyst en del intressanta punkter. Kan man lita på shoppingagenterna, och har de något intresse av att rekommendera enskilda butiker framför andra? Är de ärliga i sin redovisning av vilka som är med i jämförelsen och varför – dvs hur tjänar shoppingaganten/prisjämförelsesajten sina pengar?

SHOPPINGAGENTER PÅ CINT
På Cint finns kategorin Shoppingagenter, som i samband med denna sammanställning fått en rejäl uppdatering. Vid varje agent står nu följande fakta:

Söker efter: De produkter eller tjänster agenten letar priser på.
Söker i: Var någonstans agenten letar. Är det i svenska webbutiker, utländska eller kanske även i riktiga butiker?
Kräver betalt av butikerna: Kräver agenten betalt av butiken för att den ska få vara med i jämförelsen?
Berättar hur de tjänar pengar: Berättar agenten klart och tydligt hur de tjänar sina pengar?
Konsumentdömen: Kan besökare hos aganten skriva och läsa omdömen om butiker eller produkter?
Proffsomdömen: Länkar agenten till utomstående tester av produkter?

På Cint listas 45 olika svenska agenter, eller agenter som åtminstone är på svenska. Av dessa har nio (!) tillfredställande information om hur de tjänar sina pengar. De är fetmarkerade i listan nedan. De som är extra duktiga har fått en stjärna framför namnet. De som har lite men inte tillräckligt mycket information har fått ett – framför namnet. Övriga saknar helt information.

I kategorin Shoppingagenter på Cint är agenterna tyvärr inte uppdelade efter område – det kan därför vara svårt att ”shoppa” efter rätt shoppingagent, så att säga. Vi har därför delat upp dem i områden i listan nedan.
Det bästa man kan göra är att inte bara använda en shoppingagent. Sök samma produkt i flera olika, då är det störst chans att hitta de flesta prisuppgifterna. Utnyttja också de butiksomdömen vissa agenter har – de kan berätta om en butik håller vad den lovar vad gäller leveranstid etc. Och glöm förstås inte att sedan betygsätta shoppingagenterna på Cint!

ALLMÄNNA/BREDA:
Compricer.se (Omdömen på produkter)
*DittPris.se (Omdömen på produkter och butiker)
Eezza
Kelkoo (Omdömen på produkter och butiker)
Paketpris.se
Pricerunner (Omdömen på produkter och butiker)
*Prisjakt (Omdömen på produkter och butiker)

ALKOHOL:
-Alcohoo.se
Bottleprice.com
Pritso.com

RESOR:
Alpinresor.se
Badresor.se
Bokasmart.se
Bussresa.com
Luftgrop
Reseguiden
Solfaktor
*Travelmarket.se

BENSINPRIS
Bensinbolaget.se
Bensinpriser.se
Billigarebensin.com

BLÄCKPATRONER
Billiga blaeckpatroner.com
Bläckpatron.se
-Bläckpatroner.net

BÖCKER
-Billiga Böcker (Omdömen på produkter)
*Bokfynd.nu
Bokkap (Omdömen på produkter)
Hundböcker
Prispallen.se

HEMELEKTRONIK/DATOR
-BilligaMP3 (Omdömen på produkter)
Buggy.nu
-Nordichardware.se/prislistan/ (Omdömen på produkter)
Pris-detectiv.com
Priskoll.nu
Prisbevakaren.net

CD/DVD/spel
-Billiga-skivor.se (Omdömen på produkter)
-Billiga-dataspel.se (Omdömen på produkter)

DIVERSE:
Pelletspris.com
Pokr.se
Templet.nu

Den som vill jaga ännu fler shoppingagenter, ännu mer uppdelade på ämne, rekommenderas sajten shoppingagenter.com

Skriven av Anders Nyman, 2006-02-02

Kommentarsfunktionen är avstängd.