Bästa kräftorna 2006

10 augusti, 2006 i Granskningar

Mitten av augusti betyder kräfttid. Men vilka är egentligen köpvärda? Cint har sammanställt åtta olika tidningar kräfttester, med totalt 40 olika sorter. Bland testarna finns både vanliga amatörsörplare och kockproffs.

Den andra onsdagen i augusti är dagen kräftpremiären traditionellt infaller på. Sedan 1994 är det dock inte längre lag och kräftfisket får börja närhelst vattenägaren bestämmer det. Men många håller ändå fast vid traditionen med en kräftskiva i mitten av augusti.

Cint har sammanställt åtta olika tidningars kräfttester. Sammanlagt har 40 olika sorter blindtestats, både frysta och färska, utländska och svenska. I panelerna har total 52 personer ingått, och varje tidning har vägt ihop deltagarnas olika omdömen till ett medelbetyg. Åsikterna har ofta gått rejält isär, och tex Allt om Mat skriver att hela poängskalan användes för många produkter. I de flesta tester har en sexgradig poängskala använts (0-5 eller 1-6).

En viktig sak att ha i åtanke är att frysta kräftor normalt har en hållbarhetstid på tre år. Det kan alltså finnas både årets och förra årets kräftor i frysdiskarna, något som Expressen bland annat slog upp
stort.

Den sammanställning av förra årets kräfttest som Cint gjorde kan läsas
här.

Aftonbladet testade 19 sorter. Tidningens panel bestod av fem kändisar från Diggiloo-turnén. Resultattabellen är bara tillgängligt för tidningens Plus-medlemmar.
Testet

Tidningen Allt om mat har testat 11 olika sorter. Testpanelen
bestod av åtta personer från tidningen och sex kockar från kocklandslaget.
Testet finns i papperstidningen, nr 14/2006.

Eskilstuna-Kuriren testade tio sorter. Tidningens fyra man starka panel, bestående av män och kvinnor med rötter i de länder som levererar kräftor till Sverige satte betygen.
Testet

Expressen har testat 24 kräftsorter. Juryn bestod av fem proffs, bland annat Årets Kock.
Testet

Göteborgs-Posten har testat tio sorter. De som provsmakade var åtta av medlemmarna i GP:s konsumentpanel.
Testet

Smålandspostens sex man starka panel, med köksmästare Anders Lauring i spetsen, testade 11 sorter.
Testet

Sydsvenskan testade 15 sorter. Panelen bestod av två poliser, en gastronomistuderande och en livsmedelsinspektör.
Testet

Tasteline/SvD har testat 16 sorter. Juryn bestod av sex proffs. Observera att betygsskalan i testet är 1-6. Vi redovisar därför betyg 6 som betyg 5 i sammanställningen nedan.
Testet

SAMMANFATTNINGEN
I tabellen nedan har vi försökt dela in de olika kräftorna efter de betyg de fått. Observera att placeringarna är ungefärliga. Ju fler som testat och satt liknande betyg, desto säkrare är förstås omdömet. Som ni ser kan också betygen skilja en hel del mellan de olika testpanelerna. Testarnas egna kommentarer om varje sort finns att läsa i tidningarnas originalartiklar. Efter kräftans namn finns också de olika inköpspriser tidningarna angivit. Betygen nedan är satta på en skala mellan 1 till 5 (i vissa fall 0-5), där 5 är bäst.

—- FEM —-

Skaldjur.nu färska signalkräftor från Vättern
Expressen: 5

—- FYRA —-

Ica kinesiska jumbokräftor (75, 60, 69, 70 kr)
Aftonbladet: 4
Allt om Mat: 3
Expressen: 3
Göteborgs-Posten: 5
Smålandsposten: 4
Sydsvenskan: 4
Tasteline/SvD: 3

Smålandskräftan (Kanonaden), färska signalkräftor Vättern ( kr)
Expressen: 4
Tasteline/SvD: 5

Pandalus turkiska (89, 95 kr)
Aftonbladet: 4
Allt om Mat: 3
Expressen: 4
Göteborgs-Posten: 4

Seacold kinesiska jumbo (50 kr)
Eskilstuna-Kuriren: 4,3
Göteborgs-Posten: 5
Tasteline/SvD: 3

Ullmo spanska superjumbo ( kr)
Aftonbladet: 5
Tasteline/SvD: 4

Pandalus färska turkiska (175 kr)
Allt om Mat: 3
Expressen: 5

Pandalus turkiska honor med rom (119, 120 kr)
Eskilstuna-Kuriren: 3,6
Smålandsposten: 4
Tasteline/SvD: 4

—- TRE —-
Pandalus kinesiska jumbokräftor (60, 80, 69, 75 kr)
Aftonbladet: 3
Allt om Mat: 3-
Eskilstuna-Kuriren: 4,5
Expressen: 3
Göteborgs-Posten: 2
Smålandsposten: 4
Sydsvenskan: 3
Tasteline/SvD: 2

Pandalus färska turkiska jumbo (159 kr)
Allt om Mat: 3+
Expressen: 4
Göteborgs-Posten: 2
Tasteline/SvD: 3

Ullmo färska spanska jumbo ( kr)
Aftonbladet: 3
Allt om Mat: 3+
Expressen: 4
Tasteline/SvD: 2

Ullmo turkiska jumbokräftor (150 kr)
Allt om Mat: 3-
Expressen: 3
Smålandsposten: 3
Tasteline/SvD: 3

Pandalus turkiska honor (129 kr)
Aftonbladet: 4
Expressen: 3
Sydsvenskan: 1

Ullmo färska spanska (rund förpackning) (129 kr)
Aftonbladet: 3
Sydsvenskan: 3

Ullmo partykräftor med extra stjärtar (119 kr)
Aftonbladet: 3
Sydsvenskan: 3

Bröderna Hansson, färska svenska (425 kr)
Eskilstuna-Kuriren: 3,25

Pandalus turkiska ( kr)
Tasteline/SvD: 3

Ullmo turkiska superjumbo (159 kr)
Sydsvenskan: 3

—- TVÅ —-

Ullmo färska turkiska jumbokräftor (149 kr)
Aftonbladet: 2
Allt om Mat: 4-
Eskilstuna-Kuriren: 2,8
Expressen: 3

Ullmo kinesiska jumbokräftor (60, 79, 99, 75 kr)
Aftonbladet: 3
Allt om Mat: 3-
Expressen: 3
Göteborgs-Posten: 2
Smålandsposten: 2
Sydsvenskan: 3
Tasteline/SvD: 1

Ullmo färska spanska (99, 100 kr)
Aftonbladet: 4
Allt om Mat: 3-
Expressen: 1
Göteborgs-Posten: 2
Sydsvenskan: 2

Ullmo spanska jumbokräftor (110 kr)
Aftonbladet: 3
Allt om Mat: 2+
Expressen: 2

Ullmo turkiska (95, 1++ kr)
Allt om Mat: 2+
Expressen: 0
Sydsvenskan: 3
Tasteline/SvD: 2

Seamaid kinesiska jumbo (60, 60 kr)
Aftonbladet: 3 (”dock extremt dålig smak”)
Smålandsposten: 2
Sydsvenskan: 2

Hjälmarkräftor, färska svenska (269 kr)
Eskilstuna-Kuriren: 2,75

Bergströms jumbokräftor från Kina (50 kr)
Aftonbladet: 2 (stjärten ok, huvudet inte gott)
Expressen: 3
Smålandsposten: 1

Pandalus spanska jumbokräftor (109, 100 kr)
Allt om Mat: 3
Eskilstuna-Kuriren: 1,5
Expressen: 1
Sydsvenskan: 5

Ullmo färska turkiska kräftor (140 kr)
Aftonbladet: 3
Allt om Mat: 2+
Tasteline/SvD: 1

Golden Fisherman kinesiska jumbokräftor (60, 65 kr)
Allt om Mat: 2+
Expressen: 1
Smålandsposten: 1
Tasteline/SvD: 3

Ullmo spanska kräftor ( kr)
Eskilstuna-Kuriren: 0
Expressen: 3
Tasteline/SvD: 3

Ullmo turkiska jumbohonor (135 kr)
Expressen: 2

Skaldjur.nu, kinesiska ( kr)
Expressen: 2

Ullmo kaukasiska jumbokräftor ( kr)
Expressen: 2

Golden Fisherman kinesiska mediumkräftor ( kr)
Aftonbladet: 3
Expressen: 1

Ica turkiska kräftor ( kr)
Aftonbladet: 2

Rasco kinesiska jumbo (59 kr)
Sydsvenskan: 2

Ica turkiska bergsjökräftor (109 kr)
Sydsvenskan: 2 (förra årets)

Pandalus Kräftkungens special från Kina (109, 95 kr)
Aftonbladet: 3
Allt om Mat: 2
Expressen: 0
Göteborgs-Posten: 0
Sydsvenskan: 2
Tasteline/SvD: 4

—- ETT —-

Fisherman Seafood kinesiska jumbo (49, 50 kr)
Eskilstuna-Kuriren: 2,5 (betyg mellan 1 och 4!)
Göteborgs-Posten: 1
Sydsvenskan: 1

Lars Theander kinesiska (55 kr)
Smålandsposten: 1

Till sist, för att kräftorna ska smaka bäst bör de tinas
långsamt i kylskåpet under 2-3 dygn. Snabbtining bör ske i kallt vatten under 3-5 timmar. Trevlig kräftskiva!

Några kräftlänktips ska också serveras. Expressens guide till kräftfesten kanske kan vara intressant:
http://expressen.se/index.jsp?a=651732

Myter om kräftor vill Naturvårdsverket och Fiskeriverket krossa, och har lanserat sajten www.krafta.nu

Sammanställt av Anders Nyman, Cint

Kommentarsfunktionen är avstängd.