Härliga fyrverkerier

27 december, 2006 i Granskningar

Nyårsafton är fyrverkerihögtid, och vi konsumenter köper fyrverkeripjäser för över 200 miljoner kr. Cints Anders Nyman guidar bland de olika pjästyperna, tipsar om tester och varnar för att inte behandla fyrverkeripjäserna med respekt.

Nyårsfyrverkeriet var länge årets höjdpunkt för mig. Veckor, om inte månader innan började jag planera årets fyrverkeri – vilka pjäser min ekonomi tillät och i vilken ordning de skulle skjutas upp. I gymnasiet gjorde jag som specialarbete ett datorstyrt fyrverkeri, där varje pjäs avfyrades från ett program på en vanlig PC, kopplad till en separat låda som avfyrade de med eltändare modifierade fyrverkeripjäserna. (I år har det faktiskt dykt upp ett fjärrtändningssystem för konsumentbruk, från Royal Party Fireworks!).

Tyvärr finns det ingen kategori på Cint där man kan bedöma fyrverkeripjäser, men jag får åtminstone chansen att dela med mig lite av mina erfarenheter. Till min glädje har nu många tillverkare och importörer utmärkta webbplatser, där
man i vissa fall till och med kan se videoklipp på de olika pjäserna.

I nyhetsmedia brukar det ofta förekomma en viss förvirring om vad de olika fyrverkeripjäserna kallas. Oftast får det mesta heta ”raketer”. Så här ligger det egentligen till:

Olika fyrverkerityperRaketen har en raketmotor fäst vid en träkäpp, som gör att raketen flyger i rätt riktning när den avfyras. Ovanpå motorn sitter själva fyrverkerisatsen, med en laddning som antänder och blåser ut glimmande stjärnor i
olika färger. En ”bombraket” har istället en central sprängladdning med stjärnorna packade runt den, vilket medför att de sprids radiellt utåt när den exploderar, och alltså bildar en rund cirkel på himlen.

Att tänka på när det gäller raketer är att käppen inte får vara sned eller böjd – då kan raketen flyga lite hur som helst. Träkäppen och den utbrända raketmotorn bör också ha någonstans att landa – förslagsvis inte på folk eller hus. Om en vanlig, mindre raket fastnar i utskjutningsstället så är det inte så farligt, men om en kraftigare bombraket misslyckas med att komma iväg så bör man ta ordentligt skydd.

Bomben består av ett runt papprör, som som mest får vara 10 cm i diameter. Längst ned i röret ligger en laddning som skjuter iväg den ”granat” som ligger ovanför. När granaten efter någon sekund nått rätt höjd på himlen så exploderar den, på samma sätt som bombraketens laddning.

Bomber lämpar sig mer för tättbebyggda områden än raketer, eftersom det på sin höjd singlar ned lite pappflagor från himlen efter att den detonerat. Men bomben är också farligare eftersom den har en kraftigare laddning, och lutar man sig över röret när själva granaten skjuts iväg så slutar det sällan väl. Luta dig aldrig över en blindgångare, trots att det gått så lång tid som en halvtimme! Varje år är det någon som tar livet av sig på det sättet.

Romerska ljus och bombrör fungerar på liknande sätt som bomben, men med det skillnad att det ligger flera laddningar i röre, med en fördröjning mellan varje. Granaterna, eller hos det romerska ljusen en lysande kula eller någon annan mindre effekt, skjuts sedan upp i jämn takt efter varandra.

Fyrverkeritårtan har på senare år blivit allt populärare. Den består av ett antal mindre seriekopplade bomber eller mindre effekter, som efter antändning avfyras efter varandra. Bara att tända och luta sig tillbaka och njuta.

Mer om olika fyrverkerityper kan läsas hos de olika tillverkarna.

När man väl står där på nyårsafton och ska skjuta iväg fyrverkeriet – förhoppningsvis är det kallt och klart – så bör man ha fixat något rejält att tända med. Tändstickor är svårt och fumligt i blåst och kyla, och cigarrettändare tenderar att bli överhettade av alltför långvarig användning. Har man många pjäser så är det värt att investera i ett riktigt tändrör, som säljs där fyrverkeripjäserna säljs. I vissa större fyrverkeripaket medföljer det ett. Ett annat alternativ är att tända en god cigarr, som fungerar utmärkt som tändanordning. Nytt för i år, som jag sett att flera tillverkare säljer för en spottstyver, är en stormtändare där lågan inte blåses ut av vinden, och dessutom försedd med en minificklampa.

Tester
Som vanligt verkar det bara vara Göteborgs-Posten som bemödat sig med en test av årets fyrverkeripjäser. I årets test provsköts 14 fyrverkeritårtor för mellan 150 och 400 kronor. I klassen 150-200 kronor var Thunder Cat från Fyrverkerimästarna och Super Power bäst. Hos de dyrare för 249-400 kronor var Celebration Fifty från Fyrverkerimästarna och Victory Supershell från Hammargrens allra bäst.
Läs testet >>

Förra årets test kan också vara av intresse, då många av tårtorna säljs även i år. Xerox från Svea fick bra betyg, liksom Winner från Fyrverkerimästarna och X-treme från Hammargrens.
Läs testet >>

Länkar till tillverkare och importörer:

Festival
www.festivalfyrverkeri.com

Fyrverkerimästarna
www.fyrverkerimastarna.se

Hammargrens
www.hammargrens.com

Krevad Fyrverkeri
www.krevad.nu

Linders
www.linderspyro.se

Svea
www.sveafireworks.com

Royal Party Fireworks
www.fyrverkeriimport.se

Säkerhetstips
Varje år skadas hundratals personer av fyrverkerier. Trots att det sedan 2001 är 18-årsgräns på alla fyrverkerier är många av dem barn. Ungefär hälften av skadorna är på händer och fingrar, och en fjärdedel är ögonskador. I Norge får fyrverkeriköparen i år ett par skyddsglasögon på köpet tack vare norska beredskapsmyndigheten, och Svea fyrverkerier delar i Sverige ut ett par gratis. Fler kan köpas för 10 kr styck.

I lagens ögon så är det lika olagligt att köpa ut fyrverkerier till de under 18 år som att langa alkohol. Trots detta är det många som gör det. Med tanke på hur roligt jag själv fann fyrverkerier när jag var mindre så är det kanske inte så konstigt, och jag ska inte komma med några pekpinnar om det olagliga i det hela. Fyrverkerimportörerna visar också upp en kluvenhet i marknadsföringen – satser med småeffekter marknadsförs som ”för hela familjen” och ”för den lille fyrverkerientusiasten” – samtidigt som de på sista sidan i reklambroschyren påpekar att det är 18-årsgräns på fyrverkerierna.
Större raketer och bomber är dock lika farliga som skjutvapen och granatkastare, och mindre pjäser kan även de vålla stora skador, så låt för guds skull åtminstone inte minderåriga handskas med fyrverkerier utan tillsyn. Ska det smällas med barnen – gör det under ordnade former.

Det finns inget farligare än kaxiga yngre män som halvpackade vinglar ut från nyårsfesten, ställer nyårsbomben av modell större på marken utan att förankra den på något sätt, och sen försöker fjutta på. Under åren har jag även observerat mer sansade familjefäder göra samma sak. Vansinne! Om/när bomben sedan välter så är säkerhetsavståndet mer än hundra meter – far själva ”granaten” med fyrverkeriladdningen in bland folk och exploderar så dör folk, eller skadas svårt. Förra året dömdes tre män av Nacka tingsrätt för att ha fumlat just på detta sätt, med resultatet att en kvinna träffades rakt i ansiktet.

Följ alltså instruktionerna – läs dem i dagsljus på dagen innan – och förankra bomben eller fyrverkeritårtan stadigt, bygg en riktig avfyrningsramp för raketerna och rikta den så att resterna av dem inte faller ned på hus eller folk. Luta dig aldrig någonsin över en tänd pjäs, eller en pjäs som slocknat av sig själv. Och håll säkerhetsavståndet!

Hemgjorda smällare
Det finns bara en sak att säga om recept på sprängmedel som kan hittas på internet. TESTA DEM INTE. Det är bokstavligen livsfarligt bara att blanda till dem, och att försöka tvinga ned dem i ett tättslutande skal för att få en ”nyårssmäll” är att spela rysk roulett med sina fingrar och händer.

Att lattja med svartkrutet från vanliga fyrverkeripjäser är inte heller säkert. På den tiden Hammargrens tillverkade fyrverkerier i Sverige – numera importeras allt – var golven blöta och de anställda bar jordade skor, för att minska risken för statisk elekticitet. Byggnaderna tillverkningen skedde i var också sektionerade för att minska risken vid olyckor. Att exempelvis fylla ett stålrör med krut och sedan skruva på ett lock skulle ingen expert våga göra.

Hundar och fyrverkeriterrorn
”Hösten 2000 beslutade Riksdagen att inte längre tillåta smällare. En kampanj som pågått under många år ledd av Svenska Kennelklubben och Hundägarnas intresseförening verkade till slut att ge utdelning. Men trots att kinapuffar, ryssar och ettöres-smällare inte fått säljas sedan beslutet vann laga kraft för över fem år sedan upplever många hundägare att mycket av problemen kvarstår. En av orsakerna är att smällarna lämnat marken och numera säljs som raketer.”

Det skriver Svenska Kennelklubben i ett pressmeddelande inför fyrverkerisäsongen. SKK vill uppenbarligen ha ett totalt tystnadsförbud för fyrverkerier. Trist och själviskt med tanke på den minoritet de utgör, tycker jag själv. På ett sätt är det bra att småsmällarna försvann – de användes allt mer frekvent till okynnessmällande som att kastas på folk och att stoppa i brevlådor etc – men större fyrverkeripjäser med knalleffekter har alltid funnits. Vinandet och tjutandet är för övrigt ofta ett lika stort problem som knallarna.

Nu ska jag inte förringa problemet med livrädda hundar – det är högst verkligt och drabbar även andra sällskapsdjur. Det skulle naturligtvis vara lättare för hundägarna om det bara smälldes på nyårsafton, men många tycker att halva nöjet är att testa småpjäser flera dagar innan, och ibland rent av innan jul.

Lugnande medel till hundarna, råd om att åka bort till mindre bebodda trakter och att fira nyåret i badrummet där smällarna kanske hörs minst. Det är en del hundägares verklighet. Samtidigt är förstås många hundar opåverkade av fyrverkerierna. Det finns en del vägar att skott- och tjutträna sin hund, vilket helst bör ske redan när den är valp. CD-skivor med fyrverkeriljud säljs och kan spelas med långsamt ökande volym på stereon, för att vänja hunden vid nyårsveckans pangande. Corren skrev förra året en läsvärd artikel i ämnet.
Läs mer >>

Lite mer smällvett från oss fyrverkeriälskare är förstås också önskvärt. Smäll helst inte innan nyårsafton, och undvik att lattja med småpjäser på gatan när hundar passerar förbi. Den som medvetet kastar en pjäs mot en hund borde få utegångsförbud hela nyårsafton.

Med en tillönskan om en häftig, effektfull och säker nyårsafton!

Anders Nyman, Cint

Kommentarsfunktionen är avstängd.