Bedrägerier mot företagare

15 juni, 2007 i Granskningar

Sommaren innebär förutom värme och sol även högtryck för bedragare, som bland annat siktar in sig på orutinerade vikarier och hoppas att dessa ska godkänna deras bluffakturor och erbjudanden. Cint berättar om metoder och skojare att se upp för.

Som företagare har man det inte så lätt. Allra minst eftersom man inte omfattas av konsumentlagstiftningens ångerrätt och andra skyddsnät. Blir man lurad av en säljare som inte säger hela sanningen, eller råkar skriva på ett bluffavtal, är det inte så mycket man kan göra. Eller?

OSERIÖSA SÄLJARE FRÅN SERIÖSA FÖRETAG
Blir man lurad av en oseriös säljare som arbetar för ett seriöst företag finns det hopp. Antingen genom att företaget har bra rutiner för reklamationer och går med på att riva även företagsavtal, eller genom utpressning. Det sistnämnda stavas i det här fallet m e d i a.

Ett exempel är Telenor, vars säljare både förra året och i år påstått saker som sedan inte visar sig vara sanna. En lurad privatperson skrev sakliga reklamationsbrev, fick arroganta svar, och gick till tidningen. Då hette det plötsligt att ”våra rutiner brustit.

Ett annat Telenorexempel från förra hösten är när ett 60-tal åkeriföretag kände sig pålurade mobilabonnemang. I ett annat fall bestred Telenor att det skulle vara något fel på bekräftelseinspelningen. Hallandsposten lyssnade på den, skrev om ärendet, och plötsligt drog Telenor tillbaka sina krav.

Alltså: Reklamera om du känner dig lurad, även om du inte har någon ångerrätt på pappret. Hjälper inte det, tipsa din lokaltidning eller kontakta oss på Cint. Ge dig inte utan att ta upp striden.

Pressklipp:
Telenor backade efter tidningsartikel Aftonbladet, 2007-02-08
Läs mer >>

Telefonsäljare lurade Maria Aftonbladet, 2007-02-05
Läs mer >>

Grundlurad slipper avtal Gefle Dagblad, 2006-12-11
Läs mer >>

Åkeriföretag känner sig pålurade mobilabbonemang SR Skaraborg 2006-10-04
Läs mer >>

Han vägrade betala teleräkning Hallandsposten, 2006-09-13
Läs mer >>

OSERÖSA FÖRETAG OCH RENA BLUFFAR
Blir du uppringd av en säljare och det är bråttom bråttom att besluta sig? Inget seriöst företag beter sig så, utan det är bara för att få dig att fatta förhastade beslut. Ta det lugnt, prata med kollegor om du har några, och kolla upp företaget. Google är din bästa vän, liksom Svensk Handels varningslista över skojarföretag att se upp med. Kolla upplaga av tryckta produkter hos www.ts.se.

Gör inte bedragarnas liv lätt, utan bestrid varje faktura och eventuell påminnelse på ett korrekt sätt. På det viset behöver du inte oroa dig för betalningsanmärkningar. Skojarna är också av naturliga skäl tveksamma till att dra ett ärende till tingsrätten. Företagarna har en bra sida om hur man hanterar skojare och bestrider fakturor:
http://www.foretagarna.se/sverige/contentpagea____69903.aspx

FALSKA FÖRETAGSKATALOGER
Din Del, Lokala Delen eller Din LokalDel? Det är inte lätt att veta vilket av företagen som är det äkta när en säljare ringer upp och undrar om du vill förnya din annons. Så kallade katalogskojare har under åren tjänat hundratals miljoner på företagare som missuppfattat vilka de gjort affärer med. Skojarnas ”kataloger” kommer inte ut alls, eller i ytterst begränsad upplaga.

Företagskatalogen Prokat får tjäna som exempel i den här kategorin. Cint blev förra hösten uppringda av en säljare:

”- Anledningen till att jag ringer är för att gå igenom ett införande inför nästa utgåva. Ni finns idag med företagsnamn, adress och telefonnummer. Det stämmer att ni heter Cint AB?”

Prokats säljare gav sken av att vi redan var kund hos dem, påstod att katalogen delades ut i 350.000 exemplar och var RS-kontrollerade. Nej, påstod säljaren, vi är inte en av de oseriösa katalogerna. En kontroll visade att upplagesiffrorna var våldsamt uppblåsta, och att säljaren agerade klart vilseledande i samtalet. Många fler företagare vittnar om samma sak – om säljare som påstått att de tex ringt från Gula sidorna, ljugit om upplagor, och bara bett om att få uppgifterna ”bekräftade”.

Vi pratade med Prokats, eller SGP Online Publishing AB:s vd, Mika Andersson. Han lovade att riva alla företags fakturor som kände sig lurade. Men fulförsäljningarna har fortsatt.

Här kan du läsa mer om Prokat:
http://www.cint.se/debatt//ShowPostFlat.aspx?PostID=41437

Råd när katalogsäljare ringer: Tacka aldrig ja utan att ha kollat upp företaget. Var uppmärksam på renommésnyltningen med likartade namn som etablerade företag, och våga ta upp striden om du ändå tackat ja.

Pressklipp:
Raed varnar för blufföretag Sydöstran 2007-06-02
Läs mer >>

Wida blev lurad på 11 000 kronor Aftonbladet, 2007-05-25
Läs mer >>

Butiksägare lurad av katalogföretag Karsloga-Kuriren 2007-05-22
Läs mer >>

Varnar för ”Din Lokaldel” på Gotland Gotlands Tidningar 2007-04-10
Läs mer >>

Osman vara nära att gå på bluffen Nerikes Allehanda, 2007-03-27
Läs mer >>

Se upp med ”korrekturen” till den telefonkatalogen Corren, 2006-03-26
Läs mer >>

Katalogbluff kunde kostat henne 10000 Borås Tidning 2006-03-18
Läs mer >>

Varnar lokala företagare för bedragare Piteå-Tidningen 2007-03-06
Läs mer >>

Företagare varnar för katalogbedragare Gotlands Tidningar, 2007-02-22
Läs mer >>

Företagare lurad av skojarföretag Helsingborgs Dagblad 2007-02-09
Läs mer >>

- Låt dig inte luras av katalogskojarna Östersunds-Posten, 2007-01-30
Läs mer >>

Anita nära att bli lurad av annonseringsföretag Eskilstuna-Kuriren, 2007-01-13
Läs mer >>

”En bransch som lever på missförstånd” Eskilstuna-Kuriren, 2007-01-13
Läs mer >>

Ny våg av bluffakturor Hallands Nyheter, 2007-02-08
Läs mer >>

Bedragarna omsätter runt 400 miljoner kronor om året Hallands Nyheter, 2007-02-08
Läs mer >>

”NÅGON VILL REGISTRERA DITT DOMÄNNAMN”
Katalogskojarna fick sig en allvarlig knäck när bankerna började spärra deras PG-konton för någar år sedan. Många har istället bytt till den minst lika lukrativa domänbranschen.

Så här går bedrägeriet till: En säljare ringer upp dig, från ”IT-verket” eller något annat företag, och påstår att de har en kund som vill registrera ditt företagsnamn som domännamn. Säljaren undrar om det är ok att de släpper namnet till kunden, eller om du själv vill registrera det för några tusenlappar. Du har bara några timmar på dig för att fatta ditt beslut.

Att skojarföretaget har en kund som är ute efter ”din” domän är ett rent påhitt. Tänk dig själv – om du fick en beställning på något, skulle du då gå ut och försöka sälja vaddetnuär till beställarens konkurrenter först? Det faller på sin egen orimlighet, och ett företag som agerade så skulle inte ha särskilt många kunder kvar.

En domänsäljare har inte heller någon skyldighet att kontrollera om ett domännamn inkräktar på något annat företags namn innan de registrerar domänen. Det är dock vad skojarna brukar påstå.

Det är också oftast helt onödigt att registrera domännamn med ändelser som .nu, .com, .eu eller andra adresser. Vill du att ditt företag ska synas på webben räcker det med en vanlig .se-adress, och en sådan kostar max ett par hundralappar per år, inte mer. Det gör de övriga också, så domänbluffarna försöker få dig att betala det tiodubbla. Gå tex till www.loopia.se och kika på priserna där.

Om du ändå gått på försäljarens argument – bestrid fakturan. Ge dig inte utan strid.

Cint har granskat domänskojarna flera gånger:

IT-verket ny domänbluffare 2006-10-12
http://www.cint.se/debatt//ShowPostFlat.aspx?PostID=39550

Server Systems International ny domänbluffare 2006-06-12
http://www.cint.se/debatt/ShowPostFlat.aspx?PostID=31393

Cint uppringa av blufföretag – lyssna på inspelning 2005-09-29
http://www.cint.se/sweden/asp20/cintnews/shownews.aspx?newsid=2511

Pressklipp:
Domänbluffar mot åländska företag Nya Åland, 2007-06-13
Läs mer >>

Hotande lurendrejare säljer domännamn Dinapengar, 2007-06-07
Läs mer >>

Domänskoj ökar explosionsartat E24, 2007-03-14
Läs mer >>

Han avslöjade internetskojarna E24, 2007-03-14
Läs mer >>

Domännamn säljs med skrämselmetoder Computer Sweden, 2006-12-20
Läs mer >>

”NÅGON VILL REGISTRERA DITT VARUMÄRKE”
En kreativ spinoff av domänbedrägerierna är samma variant, fast gällande ditt företags varumärke eller logotyp. Ett tyskt företag är på väg att registrera den, och vill man förekomma dem så kan det ordnas mot en viss kostnad. Företaget, Matchex IBC AB som nu bytt namn till Patent & Trademark Services Europe AB, diskuteras i en tråd på Cints forum här:
http://www.cint.se/debatt//ShowPostFlat.aspx?PostID=49321

Pressklipp:
Varning för varumärkesbluff Dagens Industri, 2007-03-26
Läs mer >>

Bedrägeriförsök mot Kneippbyn Gotlands Allehanda, 2007-03-06
Läs mer >>

Varning för oseriös marknadsföring av varumärkesansökningar PRV, 2007-02-06
Läs mer >>

”GRATIS HEMSIDA”
Företaget Comitnet/Yrkesregistret/Yreg har som affärsidé att binda upp företag på långa avtal för en halvtafflig hemsida. Metoderna är klassiskt skojaraktiga. En säljare ringer upp, erbjuder företaget att bli referenskund och få en hemsida helt kostnadsfritt. Det enda som tillkommer är en liten kostnad för webbservern på 590 kr/mån. Det är bråttom, avtalet ska helst faxas tillbaka på en gång.

En fd Comitnet-anställd berättar om metoderna i en krönika på Cint:
http://www.cint.se/sweden/asp20/auto_arkiv.asp?type=2&id=742

Pressklipp:
Företagare rasar mot Yreg Computer Sweden, 2007-03-13
Läs mer >>

Att det går att ta upp kampen och vägra betala visar dessa två exempel:
Läs mer >>

LYSRÖR OCH TONERS
Inspelningen av när en säljare från den oseriösa danska firman ILC ringer Cint och försöker sälja lysrör har blivit en klassiker. Metoden den typen av skojare ägnar sig åt är enkel:

Ge sken av en tidigare affärsrelation eller att den uppringde tex hjälpt till med en undersökning. Som extra krydda lägg till att du vill skicka en chokladask som tack. Få sedan den uppringde att köpa de fantastiska lysrör eller extremt långlivade skrivartonern du vill sälja.

Motdraget som uppringd är givet. Är du vikarie och inte vet vad du ska göra – gör inget. Det är knappast så att företaget slutar fungera om du tackar nej till en leverans av toner, rengöringsmedel eller annat, även om säljaren påstår saker som att det är vad företaget brukar köpa.

Cints artiklar och granskningar av ILC, Nordisk Datatillberhör och andra skojare finns här:

ILC åter igång med sina lysrörsbluffar 2006-05-31
http://www.cint.se/sweden/asp20/cintnews/shownews.aspx?newsid=5731

”Bluff som affärsidé” – om ILC och dess likar 2005-09-23
http://www.cint.se/debatt/ShowPostFlat.aspx?PostID=11435

Cint – ILC: 3-0 2005-09-20
http://www.cint.se/sweden/asp20/cintnews/shownews.aspx?newsid=2397

Cint – ILC: 2-0 2005-09-19
http://www.cint.se/sweden/asp20/cintnews/shownews.aspx?newsid=2384

Lyssna när ILC försöker lura Cint att köpa lysrör 2005-09-07
http://www.cint.se/sweden/asp20/cintnews/shownews.aspx?newsid=2249

Varning för Nordisk Datatillbehör 2006-03-01
http://www.cint.se/Sweden/asp20/auto_arkiv.asp?type=1&id=813

Varning för ”Nordisk Datatillbehör” 2005-11-07
http://www.cint.se/sweden/asp20/cintnews/shownews.aspx?newsid=3004

Delron Borg AB – vad vill de egentligen? 2006-08-24
http://www.cint.se/debatt//ShowPostFlat.aspx?PostID=36015

INTERNATIONELLA SKOJARE
Företagsregister på nätet för tiotusentals kronor? Nej, det är inte värt pengarna. Det förstår nog de flesta företagare. Men prisinformationen är gömd i det extremt finstilta, och den som faxar tillbaka det underskrivna ”erbjudandet” från EU Business Directory, Construct Data Verlag eller något av de andra företagen i denna kategori kan känna sig blåsta.

Ett 80-tal lurade företagare har nu gått ihop i ett nätverk, för att kartlägga och bestrida fakturorna från skojarföretaget EU company directory, även känt som EU business directory och nu senast European city guide. De visar att det faktiskt går att ta upp kampen.

Till kategorin hör också bluffaktor på domänadresser, som skickas ut av ett amerikanskt företag med adress i Storbritannien. Betalar man inte så kommer ens internetdomän att sluta fungera, påstår de felaktigt.

Pressklipp:
Företagare bildar nätverk mot annonsskojare Dagens Nyheter, 2007-06-01
Läs mer >>

Bluffbolag byter namn efter avslöjande Dagens Nyheter, 2007-04-29
Läs mer >>

Småföretagare stöttar varandra mot skojarbolag Dagens Nyheter, 2007-03-08
Läs mer >>

Bluffbolaget Construct Data Verlag stoppas Dagens Nyheter, 2007-03-08
Läs mer >>

Företagare fick falsk domänfaktura ttela.se, 2007-04-14
Läs mer >>

Varning för blufföretag Dala-Demokraten, 2007-06-13
Läs mer >>

Varning för spanskt annonsbedrägeri mot företag Cint, 2006-09-21
Läs mer >>

BEHÖVER DU HJÄLP?
Har du råkat ut för något av skojarföretagen ovan och behöver råd och hjälp? På Cints debattforum hjälper gärna andra till, eller kontakta oss på Cint direkt på info@cint.se. Vi själva avskyr hjärtligt bedragare och skojare.

Kommentarsfunktionen är avstängd.