Köp- & säljbedrägerier

5 juni, 2008 i Granskningar

Det finns en rad olika sätt man vid handel mellan privatpersoner på nätet kan bli blåst. Vi går igenom olika varianter och illustrerar dem med exempel från Cints nyhetsbevakning.

Det finns många sätt att spara eller tjäna pengar på nätets köp- och säljsajter. Bland annat har lättheten att kunna sälja begagnade prylar gett upphov till helt nya beteenden, enligt Anna Chrona på auktionssajten Tradera. Läs mer >>

Samtidigt finns det också många möjligheter för oärliga människor att lura de som vill köpa eller sälja. Men, med lite kunskap och sunt förnuft behöver man sällan bli blåst.

Så handlar vi från varandra på distans
De flesta har en ganska stark motvilja mot att skiljas från sin ägodel innan de fått betalt för den. Tidigare var det vanligaste sättet för säljaren att försäkra sig om köparens pengar att skicka prylen mot postförskott, där köparen måste betala när denne hämtar ut paketet. I det fallet är också köparen skyddad, eftersom han åtminstone får säljarens paket i handen. Dock får han inte titta på vad det innehåller innan han betalt.

Postförskott kostar dock en slant, och när internetbanker gjorde det möjligt att lätt föra över pengar till andras bankkonton blev det standardproceduren vid nätköp mellan privatpersoner. Av någon anledning så är det lättare att skiljas från pengar än en pryl. Säljaren ber köparen sätta in pengar, och skickar varan när de kommit fram. Det är snabbt och enkelt, kostar inga extra avgifter, och fungerar utmärkt – så länge säljaren är ärlig. Vilket är fallet i säkert 999 av 1000 köp.

Tvister uppstår dock. Säljaren kan skicka något köparen inte är nöjd, eller – vilket är vanligast – så skickar säljaren inte något alls. Eftersom det är lätt att fejka sin identitet, och bara polisen kan ta reda på vem ett bankkontonummer verkligen tillhör, så kan en lurad köpare inte göra så mycket.

Ett sätt att försöka lösa problemet är att anlita en tredje, oberoende part. På engelska heter det ”escrow”, men på svenska har vi inget riktigt bra ord. Betalningsmellanhand, kanske man skulle kunna kalla det, för det är vad det handlar om. Köparen skickar sina pengar till mellanhanden istället för direkt till säljaren. Säljaren skickar sedan varan, och först när köparen fått och godkänt den skickar mellanhanden pengarna till säljaren. Om en tvist uppstår så sitter mellanhanden på pengarna tills parterna löst den.

En escrow-tjänst – de två stora svenska är Internetgirot och Payson – vill förstås ha betalt för sina tjänster. Vilket är orsaken till att relativt få använder dem.

BEDRÄGERIER MOT SÄLJARE
Hur kan man som säljare råka illa ut, om nu standarden är att skicka varan först när man fått pengarna? Jodå, det finns flera sätt. Vill det sig illa kan man till och med bli skyldig stora summor.

Falsk bekräftelse
Enklast är förstås om bedragaren lyckas övertala säljaren att skicka varan utan att kräva pengar i förskott. Det är dock ganska sällsynt. Istället använder bedragaren olika sätt för att lura säljaren att pengarna är på väg.

En variant är en falsk bekräftelse, tex från betalningstjänsten Paypal eller från en bank. Bedragarna är skickliga på att få dem att se trovärdiga ut. Samtidigt stressar de säljaren – ofta genom att erbjuda ett mycket bra pris – och vill ha varan så snabbt som möjligt. Utan tid för eftertanke skickar så säljaren grejerna, utan att pengarna kommit fram på riktigt.

Denna bedrägerityp kommer i regel från utlandet. Bedragarna svarar på ett stort antal säljes-annonser, säger sig vara villiga att betala mer än begärt, och vill att varan ska skickas till utlandet – ofta till Nigeria. Här är två typexempel på hur girigheten lurat säljarna:

Kvinna lurad att skicka dator till Nigeria 2007-12-11
En kvinna från Ängelholm la ut en bärbar dator till försäljning på en auktionssajt. Efter ett tag blev hon via mejl kontaktad av en person som skrev att han befann sig i England och ville att hon skulle skicka datorn till Nigeria. För besväret skulle hon få 3000 dollar, skriver HD. Eftersom datorn bara var värd 8000 kronor så skulle vara en bra affär, tyckte hon. Falska bevis på att pengarna var skickade övertygade henne att skicka datorn. När det sedan inte kom några pengar försökte bedragarna övertala henne att skicka 800 dollar till dem, eftersom de sa att de inte kunde sätta in så lite pengar som 3000 dollar.
Läs mer >>

Strängnäsbo nära att luras av Nigeriaskojare 2007-10-11
I förra veckan annonserade en Strängmäsbo ut en 20-tums LCD-tv på Eniro för 3000 kronor. Efter ett tag fick han ett bud från en amerikansk kvinna – på 2000 dollar (13.000 kronor), skriver EK. TV:n skulle skickas till en fosterson i Nigeria. – Vi var tveksamma till att handla med utlandet, men när vi skulle få 10.000 kronor mer än vi begärt accepterade vi affären, berättar han. Han fattade dock misstankar, och skickade aldrig paketet. Extra misstänkt blev det när köparen hörde av sig och undrade om han hade mer saker att sälja.
Läs mer >>

Typiskt för bedragarna är att de försöker mjölka offren på mer pengar:

Nigeriabedragare dubbellurade 19-åring 2007-09-19
En kvinna från England svarade på en 19-årig västeråsares säljesannons, och ville köpa det utannonserade Nintendospelet till sin son i Nigeria. Säljaren skickade spelet, men fick inga pengar, rapporterar Vlt. Kvinnan uppmanade då säljaren att skicka en mobil innan hon kunde betala honom, vilket han gjorde. När han senare kollade upp kvinnans bank, Bank of Essex, upptäckte han att banken varit inblandad i flera bedrägerier.
Läs mer >>

Falsk escrow
Ett sätt att lura en mer vaksam säljare är att sätta upp en falsk escrow-tjänst, mellanhand. Denna rekommenderas den vaksamme, som tror att pengarna är i säkert förvar innan han skickar varan. De är de förstås inte, eftersom escrowföretaget – som kan ha en webbplats som ser snygg och pålitlig ut – är en fasad skapad av bedragaren.

Betala med stulna pengar
Genom att registrera ett kontantkort i en annan persons namn går det att ta sms-lån där pengarna hamnar på valfritt bankkonto. Att långivaren inte har möjlighet att kolla upp vem som egentligen äger det angivna kontonumret kan användas för att lura säljare. I ett fall mottog säljaren två överföringar a 3000 kronor till sitt konto, och skickade varan. Ett par veckor senare meddelade polisen att säljaren var misstänkt för bedrägeri. Köparen hade helt enkelt tagit två sms-lån i en tredje persons namn, och angett säljarens kontonummer.

Avgiften
Det vi idag kallar för nigeriabrev, men som uppfanns redan i början av 1800-talet (se krönikan Den gömda skatten), går ut på att få offret att betala en mindre avgift för att få tillgång till en större summa pengar. Den klassiska varianten är att locka med pengar på ett bankkonto som avsändaren av nigeriabrevet behöver hjälp med att föra ut. En modern variant är den falska lotterivinsten, där avsändaren gratulerar till en miljonvinst i ett lotteri. För att få ut pengarna krävs bara några mindre avgifter…

Mot säljare av fastigheter i Åre har nu en ny variant riktats:

Ny nigeriabrevsvariant mot hussäljare 2008-06-05 08:09
En ny typ av bedrägeri mot privatpersoner som tänker sälja sina miljonfastigheter i Åredalen kan vara på väg att breda ut sig, skriver LÖ. En fastighetsmäklare har stött på två fall där säljaren kontaktats av en köpare från utlandet. I ett fall lovades kontant betalning och pengarna skulle hämtas av säljaren. Som mellanhand ska ett vaktbolag finnas, som dock behövde mellan 10.000 och 15.000 kronor betalt för att öppna bankfacket där pengarna finns. I det andra fallet påstod köparen, efter veckor av mejlkontakt, att han fastnat i tullen i Bryssel med köpesumman. För att komma vidare måste han öppna ett internationellt bankkonto för 10-15.000 kronor, som säljaren ombeds att stå för.
Läs mer >>

Betalning med falsk check
När det gäller dyrare varor, tex konst, en häst eller bil, är varianten med den falska checken vanlig. Bedragarna utnyttjar det faktum att det tar banken flera dagar eller veckor att upptäcka att en inlämnad check är falsk eller stulen, samtidigt som banken lämnar ut pengarna direkt.

Bedrägeriet går till så att den falska köparen kontaktar säljaren – även här i regel alltid på engelska – och visar sig intresserad. Han vill betala med en check, som dock visar sig vara på för stort belopp. Det förklarar bedragaren på ett eller annat sätt, och ber säljaren att behålla köpesumman och skicka tillbaka överskottet. En variant, vanlig för bilar, är att överskottet ska gå till en transportfirma som ska frakta bilen. Transportfirman är dock falsk och skapad av bedragaren själv.

När banken väl upptäcker att checken är falsk blir det den oskyldiga säljaren som krävs på återbetalning. Att denne skickat iväg en del av summan spelar ingen roll.

Här är några exempel – det första visar att metoden även används för billiga varor:

Annonserade ut säng – fick betalt med falsk check 2008-04-11
En man annonserade ut en begagnad säng på nätet för 1000 kronor. Han fick svar på engelska från en Grace Phrode, som ville köpa sängen åt sin dotter, som påstods älska saker med anknytning till Sverige och Danmark. Hon skulle skicka en check på ett högre belopp, 2825 pund, och säljaren uppmanades lösa in den, ta sin andel, och skicka resten vidare. När säljaren sökte på namnet upptäckte han att det rörde sig om ett bedrägeri, skriver GP.
Läs mer >>

Nära att luras med falsk check av bilskojare 2008-04-04
Checken såg äkta ut och det fanns egentligen ingen anledning att fatta några misstankar. Men Niklas i Umeå blev ändå tidigt misstänksam, skriver VK. Han hade annonserat ut en bil på Blocket, och fått mejlsvar på engelska. De enades om ett pris på 144.000 kronor, men säljaren fick en check på 21.000 pund, motsvarande 249.000 kronor. Den överskjutande summan skulle täcka frakt till Filippinerna. Niklas kontaktade banken och fick bekräftat att checken var falsk.
Läs mer >>

Polisen varnar för checkbedrägerier från bilköpare 2008-04-03
Ett par i södra Dalarna som annonserat ut sin Saab på Blocket kontaktades av en en engelskspråkig ”bilhandlare”, Mighty autos, som skickade en check på dubbla beloppet. 80.000 kronor skulle bilsäljarna sätta in på en agents konto i Aten, skriver DT. En bekant mindes dock tidigare varningar, och checken löstes aldrig in. – Tanken är att de som tar emot checken ska lösa in den och betala ut pengarna innan banken hinner märka att den är falsk, berättar Berndt Bergström, kriminalinspektör vid Dalapolisen.
Läs mer >>

Ytterligare en variant – om bedrägerier vid bilförsäljning skulle man kunna skreiva en helt egen nyhet, är denna:

”Handikappad” bedragare lurar bilsäljare 2008-05-27 09:06
En bedragare har satt i system att ringa upp personer som annonserat ut sin bil på Blocket, och erbjuda en större summa pengar för bilen. Bedragaren påstår att han är handikappad, och är på jakt efter exakt den bilmodell som säljs. Att han är beredd att betala mer förklarar han med att han ska få 200.000 kronor från försäkringskassan för att handikappanpassa bilen, bara han har ett kvitto at visa upp. Säljare luras att lämna över nycklarna och skriva ett kvitto på att full betalning erlagts. Några pengar för dock säljaren aldrig, och tack vare kvittot blir bedrägeriet bara ett civilrättsligt ärende.
Läs mer >>

Grundregeln när det gäller fordon är att aldrig lämna ifrån sig nycklar eller ägarregistrering innan man fått betalt. Och vice versa, att aldrig betala om man inte får alla ägarpapper i sin hand.

BEDRÄGERIER MOT KÖPARE
Den absolut vanligaste bedrägeritypen i Sverige idag är förskottsbedrägeriet mot köpare. Säljaren – som i regel anger en falsk identitet – begär förskottsbetalning eller handpenning till ett bankkonto av köparen. Sedan går säljaren under jorden och skickar aldrig den förskottsbetalda varan.

Polisen har i regel en mycket god ledtråd – bankkontonumret där pengarna hamnade. Många som lurats polisanmäler dock inte, kanske för att summan är så låg, det känns pinsamt etc. Långa utredningstider gör också att bedragaren ofta kan fortsätta länge innan denne åker fast.

De vanligaste sakerna som annonseras ut av bedragarna är hemelektronik som tv-spel, mobiler och datorer. Ju mer attraktivt ett objekt är, desto större chans är det att en köpare vill slå till snabbt. Låga priser används ofta som lockbete. Men bluffobjekten kan vara vad som helst. Skor, kläder, garner, böcker, presentkort, biljetter, figurer i datorspel (så kallade avatarer), nätsexshower, hundvalpar, hästar, andrahandslägenheter, bilar, traktorer, hjullastare – listan kan göras oändlig. Här är några pressklipp:

Bedragare annonserade ut Oskars bostadsrätt på nätet 2008-03-31
Oskar skulle sälja familjens bostadsrätt och anlitade en välkänd mäklare. Samtidigt hade någon stulit informationen i mäklarannonsen och lagt ut den på Blocket, skriver DN. Där fick spekulanter veta att lägenheten ”på grund av akut utomlands flytt” kunde hyras i mellan 6 månader och 1 år och att tillträdet var om två veckor. En person som kontaktade annonsören krävdes på förskottsbetalning innan han skulle få nyckeln.
Läs mer >>

”Godkända” hundköpare lurades på pengarna 2008-04-10
Den 23-åriga kvinnan annonserade förra året ut hundvalpar och lägenheter via internet. När köparna fick reda på att de klarat hennes ”prövning” betalade de gärna i förskott. Sedan såg de inte röken av vare sig hundar eller lägenheter, skriver Skånskan. Kvinnan kunde ganska lätt spåras genom sin epostadress och sitt bankkonto, och åtalas nu.
Läs mer >>

Betalade 40.000 för traktor som inte kom 2008-03-10
En man har anmält att han köpt en traktor som han sett på annons på nätet och betalat in 40.000 kronor. Någon traktor har han aldrig fått och när mannen kollade upp det mobilnummer han fått så finns inte det registrerat, skriver ÖA.
Läs mer >>

När säljaren kontaktar dig
Vissa bedragare riktar in sig på köpes-annonser, där de påstår sig ha det eftersökta. Här är några exempel:

Bedragare lurade minst 50 bilintresserade 2007-08-22
En man i Linköpingstrakten har lurat ett 50-tal personer på bland annat veteranbilar och delar, skriver Classic Motor. Mannen har kontaktat de som haft köpesannonser hos bland annat Classic Motor, och påstått att han haft det eftersökta till salu. De som betalat i förskott har sedan bara fått ursäkter. Bedragaren har vid alla ”affärer” uppgivit sitt namn, personnummer och kontonummer, men trots det har de flesta lurade inte polisanmält honom. Mannan är nu dömd till 10 mänaders fängelse.
Läs mer >>

Nätbedragare lurade samlare på veterantraktorplog 2007-08-06
Lurendrejeriet på nätet är ett växande problem. Ett av annonsskojarnas knep är att rikta in sig på personer med ett samlarintresse och erbjuda just det objekt som de har sökt efter, skriver Corren. Tidningen berättar om ett offer som satt in en köpesannons om en veterantraktorplog, blev uppringd och betalade handpenning. ”Säljaren” är dock en känd bedragare, bosatt i Stockholm.
Läs mer >>

Escrowbedrägerier
Precis som säljare kan köpare råka ut för bedragare som rekommenderar falska betalningsmellanhänder. Särskilt vanligt är det vid bilannonser, både på svenbska och utländska sajter. Ett exempel:

Bilskojare härjar fritt på Tradera Motor 2008-01-04
Tradera Motor, ett av de största svenska annonsföretagen på internet, har släppt in ett flertal kapade bilannonser på sina sidor. I annonserna säljs bilar för en bråkdel av det rätta värdet, skriver Corren. En man berättar att han hittat sin egen annons, där den redan sålda bilen fått priset sänkt från 200.000 kronor till 50.000 kronor. När tidningen letar finner de över tiotalet liknande annonser. Den som svarar på annonsen får ett bedragarbrev typ ”Nigeriabrev”, där säljaren, som befinner sig i utlandet, påstår att bilen är billig på grund av speciella omständigheter. För att köparen ska känna sig tryggg erbjuds denne att teckna en garanti, ”Square Trade protection”.
Läs mer >>

SÅ SLIPPER DU BLI LURAD
Nej, du behöver inte sluta köpa saker på nätet för att undvika att bli lurad. Det räcker med en dos dunt förnuft och vetskap om hur man kollar upp motparten. Eller som Anders Ahlqvist, chef på Rikskriminalens Internetspaningsenhet, säger:

- Jag brukar säga att majoriteten av alla ärenden skulle försvinna om man överförde folks beteenden till verkligheten. Om du stöter på någon i en mörk park som står bakom en buske och säljer ett x-box för 1000 kronor, och säger att han kommer tillbaka med det om två timmar, skulle du köpa det då?

Regel nummer ett är att är det för bra för att vara sant, är det inte sant. Bedragare i alla tider utnyttjar det faktum att vi gärna vill göra en god affär, och stressar oss med att någon annan kan hinna före. När priset är misstänkt bra och säljaren har bråttom bör man alltid dra åt sig öronen. Tänk också på att om du köper något som visar sig vara stulet finns det inte längre någon ”god tro”. Istället tvingas du lämna tillbaka det köpta till ägaren. Borde man dessutom ha varit medveten om att varan var stulen kan det bli tal om böter eller fängelse för häleri.

Regel nummer två för att undvika att bli lurad är att söka på nätet. Det gäller både om man själv hittar ett bra erbjudande eller blir kontaktad av någon. De internationella skojarna som skriver på engelska skickar ut sina mejl i stort antal, och chansen är god att någon som genomskådat dem publicerat mejlet på nätet tillsammans med en varning. Sök på säljarens namn eller ett stycke ur brevet. Även svenska skojare kan avslöjas på det sättet. Auktionssajter som Ebay och Tradera har ett omdömessystem där de som gjort affärer kan sätta betyg på en köpare eller säljare. Kika på omdömena, men lita inte helt på dem. De kan vara fejkade, eller så kan användarkontot ha kapats.

Regel nummer tre är att ta reda på vem motparten är. Nöj dig inte med en anonym epostadress eller ett mobilnummer som tillhör ett oregistrerat kontantkort. Be om motpartens namn och adress, och kontrollera på www.ratsit.se att denne verkligen är skriven där. Uppgifterna på Ratsit går efter folkbokföringen – man kan även ringa Skattemyndigheten och ställa samma fråga.

Nästa steg är att inte nöja sig med att det finns en riktig person med det namnet på rätt adress. Alltför många lurade har stannat där, och först när det betalda inte kommit kontaktat denne – bara för att få reda på att någon lånat dennes identitet. Se till att kontakta motparten i hemmet, tex genom att leta efter ett fast telefonnummer på hitta.se eller Eniro.se.

Först därefter kan du överväga att skicka iväg pengarna i förskott. Nu brukar de flesta säga att ”använd säkra betalningsmellanhänder istället” – och visst, det är förstås det säkraste sättet. Men det kostar extra pengar och är mer omständigt, så en majoritet lär ändå inte använda det. Sunt förnuft och att kolla upp motparten räcker långt, även om det inte är någon garanti. Det finns bedragare som använder sitt eget namn, väl medvetna om att polisen knackar på först långt efteråt, om brottet ens anmäls och utreds.

Den fjärde regeln är att dela med dig av det du vet. Hittar du vad som verkar vara en bedragare, eller om du själv blivit lurad: Varna och anmäl! Cints är ett utmärkt forum för att både varna för och få hjälp att kolla upp oseriösa köpare och säljare. Och polisanmäl alltid när du blivit lurad, annars hjälper du bedragaren att lura nya offer.

2 svar på Köp- & säljbedrägerier

  1. Vart ska man vända sig om man är mitt uppe och är utsatt för ett misstänkt bedrägeriförsök ( annonsförsäljning av grävmaskin)?

    Polisanmäl alltid då du blivit lurad är som att polisanmäla att man blivit mordhotad när man redan är död.
    med andra ord helt verkningslöst.

    vi måste få stopp på detta och hjälp innan dom lyckas med sina upptåg. Det är väl en av anledningarna att vi betalar skatt?

  2. Pågående bedrägeriförsök ska självklart anmälas till polisen. Det finns också branschorganisationer som kan vara bra att prata med, de kan också agera.