Dåligt skydd mot telefonavtal

19 december, 2011 i Handel, Konsumenträtt

Allt fler konsumenter och företagare klagar på försäljare som sluter avtal per telefon. Värst drabbade är småföretagare som inte har samma skydd som konsumenter, skriver DN. - Det här är ett av de större problemen för konsumenterna, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör. Till Konsumentverket har anmälningarna ökat från 11 år 2008 till 198 hittills i år. Men de flesta anmälningarna kommer direkt till kommunernas konsumentvägledare och därför saknas statistik. I några fall har direkta förfalskningar avslöjats, där de bandade samtalen har visat sig vara manipulerade. Men vanligare är att kunden inte förstår att samtalet med försäljaren anses vara ett bindande avtal. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.