Servicefinder stämmer lurade företagare

19 december, 2011 i Bedrägeri

En telesäljare från nättjänsten Servicefinder ringde Vitas, snickare från Litauen med svensk firma. ”Åttatusen?” frågar Vitas på knackig engelska. Det anser försäljaren vara ett bevis på att Vitas har ingått ett avtal över telefon, skriver DN. Han, och 53 andra kunder, har stämts av företaget bakom, Service Response Europe, sedan de vägrat betala. – Bevisbördan ligger på det företag som påstår att ett avtal har ingåtts. Min erfarenhet är att bandinspelningarna ofta inte är kompletta och styrker ett avtal, säger Lars Nordfors, chef för Företagarnas juridiska avdelning. Både Företagarna och Svensk Handel menar att det är rätt att vägra förlikning, som domstolarna uppmanar till. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.