Vi måste bli matsmarta

11 januari, 2012 i Hälsa, Livsmedel

Hamburgare, pizza och falafel – snabbmaten finns överallt. För att kunna göra bra val behövs kunskap. Annars kan du bli lurad att äta mat som gör dig fet, skriver NA. Inga-Britt Gustafsson, professor emerita i måltidskunskap vid Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan, är tveksam till att peka ut snabbmaten som den stora orsaken till att så många väger mycket.
– Har man kunskap kan man välja. Sallader med bönor i som man håller sig mätt på länge finns också som snabbmat och är ett bra val till exempel, säger hon. Efva Forssell är dietist på Överviktsenheten vid Universitetssjukhuset i Örebro. Hon liknar olika dieter och bantningsmetoder vid färg och tapeter på väggar i ett hus som egentligen är ett fuskbygge med sneda väggar och läckande grund. – För att få ett bra resultat behövs en stabil grund och stadiga väggar. Det är det vi lär ut här – vi vill ge patienterna egen kunskap så att de sedan kan gå vidare själva, säger hon. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.