Kött från plågade djur säljs i Sverige

13 februari, 2012 i Livsmedel

Miljontals djur slaktas varje år på ett mycket plågsamt sätt i många EU-länder. Slaktmetoden är olaglig i Sverige men ändå kan köttet finnas i svenska butiker, restauranger och storkök utan att vi vet om det, skriver SVT Rapport. Det handlar om rituell slakt där djuret inte bedövas, utan får strupen avskuren när det är vid fullt medvetande. Det kan ta över tio minuter innan djuret dör enligt en kartläggning. Sverige är enda EU-land som inte tillåter undantag från lagen om bedövning men i många EU-länder har undantaget snarare blivit regel vid slakterierna. Eftersom fler djur slaktas på det sättet än vad som går åt hamnar köttet också i vanliga butiker – och sannolikt även i Sverige. Till artikeln >> Nu höjs allt fler röster för att sådant kött ska märkas. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.