Fett-trenden som oroar experterna

6 mars, 2012 i Hälsa, Livsmedel

Inspirerade av LCHF-metoden äter vi mer smör och grädde. Livsmedelsverket befarar att 23 års folkhälsoarbete kan raderas ut och att slutet är nära för nyckelhålsmärkningen, skriver Expressen. Enligt undersökningsföretaget Nielsen minskade Arlas försäljning av lättmjölk med nio procent 2010 och minimjölken med 18 procent jämfört med året innan. Samtidigt ökade försäljningen av smör, vispgrädde och crème fraiche. Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel uppger att försäljningen av nyckelhålsmärkta ost- och mejeriprodukter har minskat kraftigt. De experter som Expressen pratat med är övertygade om att utvecklingen främst har två orsaker: En ökad skepsis mot produkter med tillsatser, och LCHF-dieten, där ett högt fettintag påstås vara bra samtidigt som kolhydrater ska undvikas. – Myndigheternas brist på kommunikation när det gäller kostråd har lämnat fältet öppet för information som ibland är mindre bra, säger Christina Karlsson, hälsoansvarig på Ica. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.