Nu förbjuds bisfenol A i barnmatsburkar

12 april, 2012 i Hälsa

Det hormonstörande ämnet bisfenol A ska förbjudas i lock till barnmatsburkar i Sverige. Det beslutar regeringen i dag. Dessutom får flera myndigheter i uppdrag att fortsätta kartlägga förekomsten av bisfenol A i andra produkter, skriver SR Ekot. Sedan förra året är det förbjudet med bisfenol A i nappflaskor. – Det här är ett väldigt viktigt steg framåt mot en giftfri miljö, men det återstår ju väldigt mycket att göra eftersom barn utsätts för bisfenol A från inte bara barnmatsförpackningar utan även andra matförpackningar. Det menar Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen. Till artikeln >>
Monica Lind, ekotoxikolog och docent i miljömedicin vid Uppsala universitet, tycker inte att regeringens förslag är tillräckligt. Barnen börjar mycket snart äta den övriga familjens mat. – De flesta familjer köper mat i konservburkar och glasburkar vars insida kan ha bisfenol. Då skyddas likväl inte de små barnen, om reglerna bara gäller barnmatsburkar, säger hon. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.