Fällda bussresebolagen kritiserar Konkurrensverket

13 april, 2012 i Handel, Konsumenträtt

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom far med osanningar. Det menar Bengt Ölvemark som i ett pressmeddelande nu kommenterar domen mot Scandorama och Ölvemarks Holiday, skriver Nybro Tidning. Men Konkurrensverkat håller inte med, och pekar på flera felaktigheter i pressmeddelandet. Hos Konsumenteverket har man ännu inte fått in några ansökningar om KO-biträde från bussbolagens kunder om att få tillbaka pengar. – För att kunna gå vidare vill vi helst ha in flera ansökningar där man beskriver hur man har lidit ekonomisk skada på grund av kartellbildningen. På så sätt kan vi välja vilken som är mest lämpad att driva i domstol, säger Konsumentverkets presschef Hans Lundin. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.