Kraftigt lyft för matvaror till allergiker

16 april, 2012 i Hälsa, Livsmedel

Det börjar bli trångt i handelns hyllor för specialkost. Försäljningen av gluten- och laktosfria varor ökar kraftigt, skriver DN. För livsmedels­kedjorna har allergisortimenten blivit ett konkurrensmedel som kunderna dessutom är beredda att betala extra för. I familjer där en är allergisk väljer många att bara köpa specialkost, men det finns även en hälsotrend som pekar ut gluten och laktos som bakomliggande orsaker till en stor mängd diffusa symptom. – Man ska vara medveten om att den glutenfria kosten ofta är fattigare på fibrer och kan vara bristfällig på vitaminer, påpekar läkaren Jonas Ludvigsson i Örebro. Den som misstänker att den har celiaki bör testa sig först och aldrig ”prova glutenfri kost för att se om man blir bättre”, eftersom det gör det svårt att ställa diagnosen (och eventuellt få ersättning). Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.