Så får du ersättning om semestern flyger iväg

9 maj, 2012 i Konsumenträtt

Biljett men ingen plats kvar på flyget. Som resenär kan du råka ut för att nekas att åka med på grund av att flygbolaget har överbokat. Men du har rätt till både service och ersättning om det händer enligt en EU-förordning, skriver DN. Du ska få skriftlig information, och ekonomisk kompensation som beror på hur lång resan är. Bolaget ska också hjälpa till med telefon, mat, eventuell övernattning på hotell, nödvändiga transporter och ombokning med andra flygbolag om det behövs. – Flygbolaget är skyldigt att omedelbart kompensera ekonomiskt. Man har dessutom rätt till ombokning eller återbetalning, man kanske inte vill åka vidare, säger Lina Sångberg på Konsumentverket. EU:s förordning gäller för alla flygningar från flygplatser inom EU och även när flygbolag från EU flyger in i EU. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.