Varning för mejl om jobberbjudande

28 juni, 2012 i Bedrägeri, Varningar

Stockholmspolisens bedrägerirotel varnar för mejlutskick där mottagaren erbjuds jobb. Det är ett klassisk bedrägeri där syftet är att få mottagaren att öppna ett bankkonto och förmedla vidare inkommande betalningar till andra konton utomlands. Pengarna som sätts in är dock stulna, och den som tar ”jobbet” blir misstänkt för penninghäleri. Enligt bedrägeriexperten Peter Forsman förekommer även att kontoinnehavaren används i triangelbedrägerier, där en bedragare lägger upp falska annonser på exempelvis Blocket. Köparen uppmanas att förskottsbetala till bankkontot som tillhör den ”anställde”. Ibland leder det till att kontoinnehavaren åtalas för bedrägeri, om polisen inte följer pengaspåret vidare.

Kommentarsfunktionen är avstängd.