Svårt att få rätt mot banken

10 augusti, 2012 i Ekonomi, Konsumenträtt

Anmälningarna mot bank och försäkringsbolag till ARN har ökat på senare år. Men i endast ett av sex fall får konsumenten rätt, vilket är långt sämre siffror än för andra branscher. Det skriver Placera.nu. De flesta anmälningarna gäller bankens rådgivning. Många fall avgörs först i företagens interna nämnder, vilket får Cecilia Blomqvist på ARN att tro att flera av de fall som anmäls till ARN är sådana där det är tydligt att konsumenten inte kan få rätt. Att man inte kan få rätt kan ofta bero på att man inte har något bevis. Finns inte bankens eller försäkringsbolagets agerande dokumenterat har anmälaren en liten chans att vinna målet, enligt Cecilia Bergqvist. Fredric Korling, juris doktor i civilrätt vid Stockholms universitet, har skrivit flera avhandlingar om finansiell rådgivning. – Vårdslös rådgivning är inte att bankmannen har rekommenderat en aktie som sedan gick dåligt. Det handlar mer om att rådgivaren rekommenderat placeringar som konsumenten inte har förstått eller som ligger inom fel riskklass, säger han. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.