Parabener ökar trots varningar

14 augusti, 2012 i Hälsa

Trots larmrapporter ökar antalet vardagsprodukter som innehåller parabener i Sverige. Sedan mitten på 1990- talet har det skett en ökning med 180 procent, enligt ny statistik från Kemikalieinspektionen, skriver SvD. Naturskyddsföreningen kräver nu att kemikalierna förbjuds på grund av deras skadliga effekter. Parabener är en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel. Ämnena förekommer ofta i kosmetika och skönhetsprodukter, men också i livsmedel och andra kemiska produkter, till exempel rengörings- och diskmedel. En särskild vetenskaplig expertgrupp inom EU har studerat vilka effekter olika parabener har på människan. Enligt expertgruppens bedömning är det säkert att använda de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben, i kosmetika och hygienprodukter. Men gruppen slår fast att det finns en stor osäkerhet kring propylparaben och butylparaben. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.