Din mobil kan lämna ut ditt mobilnummer på nätet

23 augusti, 2012 i Bedrägeri, Tele- och internet

Sedan början av sommaren har många fått falska porrfakturor från företaget Grossen Öland AB, efter att de besökt vissa sidor med sina mobiltelefoner. Sidorna har begärt mobilnumret av besökarens telefon, och Grossen har sedan knutit ihop det med personuppgifter. Skadeståndskraven som sedan kommit är påhittade, och det hela är ett bedrägeri. Peter Forsman på Internetsweden skriver om skurkarna bakom. Vad som är anmärkningsvärt är alltså att mobiltelefonen, hos vissa internetleverantörer, verkar kunna lämna ut ditt mobilnummer till webbsidor. Om din mobil gör det kan du enkelt kolla, tipsar Peter Forsman här (även om resultatet kanske inte är hundraprocentigt korrekt). Collin Mulliner på Berlins tekniska universitet har skrivit om problematiken där MSISDN (mobilnummer), IMSI (simkortets unika nummer) och IMEI (mobiltelefonens unika nummer) kan delas ut till webbplatser man besöker som har avtal med mobiloperatören. I ett inlägg på Flashback spekuleras hur det kan ha gått till i Grossen-fallet.

1 svar på Din mobil kan lämna ut ditt mobilnummer på nätet

  1. Stefan Backman på Tele2:s juridiska avdelning skriver i ett mejl till Knyt.se att operatören inte lämnar ut några nummer: ”Svaret är att det inte stämmer för Tele2, dvs Tele2 skickar inte med MSISDN automatiskt i något fall”. Samtidigt har flera drabbade rapporterat att de haft just Tele2 som operatör. Exakt vad som hänt är alltså fortsatt oklart.