Krävs på fem år gammal uppkörningsavgift

24 augusti, 2012 i Konsumenträtt

För fem år sedan tog Tobias körkort. I tisdags fick han ett kravbrev från Kammarkollegiet att han skulle betala 805 kronor i uppkörningsavgift, varav 160 kronor i inkassoavgift, skriver ST. Hans mamma som tog MC-kort för sex år sedan fick ett krav på 220 kronor i våras, som dock ströks. – Man betalar ju uppkörningsavgiften innan uppkörningen, säger Tobias. Men fram till att Trafikverket tog över 2011 fanns inget sådant krav, och många som skulle betala i efterhand gjorde inte det. – Om någon har betalat ber vi om uppgiften när betalning skett och till vilket postgirokonto, säger Jens Blomquist, ansvarig jurist på Kammarkollegiet. Kammarkollegiet bytte datasystem 2009 och det nya systemet klarade inte alla inkassokrav men nu gås fordringarna igenom. Till artikeln >>

1 svar på Krävs på fem år gammal uppkörningsavgift

  1. Ja, det är viktigt att man sparar kvittona på betalningen under preskriptionstiden som är tre år för konsumentskulder, men då detta inte är ett konsumentärende så gäller tio år istället.