Tony vilseleddes av telefonförsäljare

14 september, 2012 i Bedrägeri

Serviceavtal för brandutrustning för tusentals kronor där kunden ska göra arbetet. Påstådda certifikat för grön el som inte är värda mer än en tiondel av priset. Nu granskas företagsgrupp Boomerang Solutions AB i Göteborg för vilseledande marknadsföring som gränsar till bedrägeri, skriver Land Lantbruk. Företaget har bifirmorna Svensk Brandsäkerhet i Göteborg, Svensk Kortsäkerhet i Göteborg, Företagshjälpen i Göteborg och Sveriges Akuthjälp. Förutom brandsäkerhet och de så kallade miljöcertifikaten saluför företagen spärrtjänst för kort och värdehandlingar samt hjälp att skydda sig mot blufföretag. Till artikeln >>
Gröna Gatan Sverige AB marknadsför elcertifikat, som i själva verket bara är ursprungsgarantier. Det som kunden betalar 1 500 kronor för är värt högst en tiondel. Till artikeln >>

2 svar på Tony vilseleddes av telefonförsäljare

 1. Hej
  Jag har blivit lurad att köpa brandsläckare till ockerpris. Jag känner mig ganska dum som gick på detta. Eftersom jag har enskild firma finns det väl inget jag kan göra?

  • Hej Stefan!

   Det beror på. Gränsen mellan den juridiska personen enskild firma och dig själv som konsument kan vara ganska flytande. Mycket beror på din avsikt när du tecknade avtal om köpet av brandsläckaren. Så här skriver jag i Internetguiden Skydda dig mot bedragare:

   En konsument definieras som ”en fysisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför en näringsverksamhet”.

   Med det menas att du måste vara en privatperson som köper något för enskilt bruk. Handlar du något åt en förening eller ett företag är du inte konsument. Det väsentliga är ditt syfte. Tror du att du är en konsument när du ingår avtalet så är du det i regel också, även om du har en enskild firma och är näringsidkare på papperet.

   Är du enligt den definitionen en konsument har du, när du köper av dörrknackare, 14 dagars ångerrätt. Du måste också ha fått den lagstadgade informationen om din ångerrätt – har du inte fått får du ett (1) extra år på dig att ångra dig. Om du under det året får korrekt information om ångerrätten börjar de 14 dagarna dock löpa från det tillfället.

   mvh,

   Anders Nyman, Knyt.se