Krönika: Var rädd om ordet ja

2 oktober, 2012 i Allmänt, Tele- och internet

Häromdagen fick jag ett otrevligt brev från en kundtjänstchef hos ett telefonbolag. Upprinnelsen var en varning på kommunens hemsida till konsumenterna om telefonbolagets skamliga marknadsföringsmetoder, skriver konsumentrådgivaren Veronica Lidman Ek i DD. Jag tog bort texten från webben. Att springa gatlopp ingår inte i mina arbetsuppgifter som konsumentjuridisk rådgivare, skriver hon. – Jag kommer att möta fler ledsna konsumenter som inte förstår att de sagt ja till ett företagsabonnemang utan ångerrätt, trots att de inte äger något företag men förfogar över en skogsplätt vid sommarstugan. Det gäller att vara rädd om det lilla ordet ”ja” när telefonförsäljarna ringer. Till artikeln >>
Telebolaget ifråga heter Telephon Sverige AB.

Kommentarsfunktionen är avstängd.