Tele2 förlorade modemtvist i ARN

9 oktober, 2012 i Konsumenträtt, Tele- och internet

ARN knäpper Tele2 på näsan genom att ge en missnöjd kund i Järfälla utanför Stockholm rätt i hans tvist med operatören om ett dåligt fungerande modem, skriver IT24. Tele2 rekommenderas att avhjälpa kundens fel utan kostnad och att dessutom betala ett prisavdrag med 69 kronor per månad från augusti 2011. Problemen började sedan kunden uppgraderat abonnemanget så att det skulle gå att använda med en router från Tele2. Att skicka sms via abonnemanget fungerade dåligt, och routern hängde sig. Tele2 menade att bolagets ansvar är begränsat till att leverera bredband och att det inte omfattar extra funktioner i hårdvaran som sms. Det håller inte ARN med om, utan tjänsten anses felaktig. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.