EU fick inte all information om gift i svensk fisk

15 oktober, 2012 i Hälsa, Livsmedel

Strömming och lax som innehåller högre halter av miljögiftet dioxin än EU tillåter säljs dagligen helt lagligt i svenska butiker, skriver SR Ekot. När Sverige beviljades ett undantag från EU:s regler struntade regeringen att informera kommissionen om att tusentals barn och kvinnor riskerar att skadas om försäljningen fortsätter. Nu kritiseras regeringen från flera håll. Inte ens 15 procent av konsumenterna kände till att strömmingen och laxen från Östersjön innehöll dioxin och att det kunde vara skadligt. Regeringen bestämde sig för att strunta i Livsmedelverkets slutsatser. Med bättre kostråd skulle informationen om riskerna nå ut, och regeringen valde att inte berätta om Livsmedelverkets slutsatser för EU-kommissionen. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.