Internetblåsningar utreds inte i Malmö

16 oktober, 2012 i Bedrägeri

Blivit blåst på nätet? Då får du ta smällen själv. I Nordvästskåne städas de billigaste brotten undan när polisen bågnar under trycket, skriver Sydsvenskan. Från och med i fredags utreds inte internetbedrägerier för lägre belopp än 10.000 kronor av polisen i Nordvästskåne, om det inte finns försvårande omständigheter – som brott mot äldre eller väldigt många brott på en gång. – Man ska se det här som en vädjan till allmänheten att ta bättre vara på sina pengar, säger Tommy Lindén vid Skånepolisen, som får in omkring 100 nya anmälningar varje vecka. När bluffbolaget Företagslansering Sverige AB utreddes tvingades åklagare Tord Josefsson begränsa utredningen på grund av polisens resursbrist. – Kunde vi välja bort ärenden skulle vi kunna slå massivt mot den organiserade verksamheten, säger han. Josefsson ingår i en arbetsgrupp hos riksåklagaren som i inom kort ska ge förslag till regeringen om hur bedrägeribekämpningen ska förbättras. En väg framåt vore att införa en särskild åtalsprövningsregel för bedrägeribrott via internet – inget åtal om det inte är ”påkallat ur allmän synpunkt”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.