Nätbutikerna slarvar med information till kunder

13 november, 2012 i Handel, Konsumenträtt

Hälften av företagen som säljer saker på nätet slarvar med information som de enligt lag ska ge till konsumenten, och i värsta fall ger de till och med felaktiga uppgifter. Det visar en granskning som Konsumentverket gjort av 413 svenska butiker på nätet, skriver SR Värmland. – Du måste lämna information om namn och adress, om varans egenskaper och om ångerrätten, säger Emma Hedge, jurist på Konsumentverket. Fler än hälften av de 413 företagen Konsumentverket granskat har felaktig eller ingen information om ångerrätten. – Konsekvensen kan bli att du inte är medveten om att du har rätt att skicka tillbaka en vara som du har beställt, och därmed blir fast med en produkt som du egentligen inte vill ha, säger Emma Hedge. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.