Spelia.se fuskade med omdömen

27 november, 2012 i Bedrägeri, Handel

Företaget Spelia.se som säljer hemelektronik listas inte längre av prisjämförelsesidorna Prisjakt och Pricerunner. – Mängden recensioner gick från få till väldigt många i november, säger Stefan Ny på Pricerunner. Han bekräftar att Spelia.se tagits bort från jämförelsen på grund av att företaget själva skrivit recensioner. Samtidigt väcks frågetecken kring i vissa fall väldigt låga priser och krav på förskottsbetalning. Spelia har sedan förra året nya ägare, och bara namnet gemensamt med den tidigare verksamhetens om handlade med begagnade tv-spel. Knyt.se har granskat ägare och priser. Till granskningen >>

84 svar på Spelia.se fuskade med omdömen

 1. Skumt är ordet, skulle köpa tv därifrån 2000:- billigare än andra företag och tar bara betalning via direktöverföring från bank… VDn är samma som kundkontakten

 2. Jaha, då ha man blivit blåst då?
  Hittade Spelia på Pricerunner och Prisjakt och slängde iväg en beställning.
  Betalda med kort.
  Då lär man ju inte se dessa varor?
  Vad gör man nu?

  • Om det är en bluff vet vi fortfarande inte, bara att företagets företrädare varit inblandad i kriminalitet tidigare, och fejkat omdömen om butiken.

   När var det du beställde, och vad?

 3. Beställde en Robotdammsugare Neato XV-15 i Fredags förra veckan. Statusen på beställningen har inte ändrats sedan dess. Står bara betalning godkänd.

 4. Du är inte ensammen. Jag beställde därifrån för en vecka sedan efter att ha kikat runt på prisjakt. Jag betalade via paypal. Har inte sett något paket än, fick till svar att det var under behandling och skulle skickas snarast.

  • Japp, vi också. vi beställde en samsung galaxy S3 biligare en i andra affärer men naj vi fick inget och det står fortförande ”väntar på bank överföring”. ‘

 5. Beställde också i förra veckan, torsdags. Ännu inget svar på skickat mail från igår. Får väl bara vänta å se?

  • Ja, i torsdags beställde jag med. Inget svar på dom senaste mejlen här heller. Det känns kört just nu.

 6. Fredags morse för min del. Typiskt exempel på hur snålheten bedrar visheten. Om det nu är en bluff. Dålig reklam för pricerunner om de har bidragit till bedrägeri och dessutom tagit betalt för det.

  • Hej Jeo, självklart är det ett stort misslyckande om vi länkar till butiker som inte levererar produkter som kunder har beställt (och vi får inte betalt det). Vi tog ned Spelias priser torsdag den 22 november, innan vi fått någon rapport om att kunder inte fått beställda varor.

   Samtidigt så jobbar vi mer aktivt än någon annan prisjämförelsesajt eller sökmotor med att öka säkerheten i e-handeln. Vi tog initiativ till och grundade Trygg e-handel. Vi har ett unikt Köpskydd där vi garanterar ditt köp upp till 5 000 kronor om du registrerat köpet på Pricerunner (dvs. vi betalar dig om något går fel och du är helt skyddad).

   Även om det fortfarande inte finns någon som med säkerhet kan säga att Spelia agerar bedrägligt så är situationen beklaglig.

   • Hej Stefan, trevligt att ha dig med här!
    Trodde ni tog en avgift för att länka till butiken men det vet Du bäst.
    Jag tror inte jag är ensam om att se en firma listad hos er eller konkurrenter som ett tecken på viss kvalité, och det är väl något ni ska vara nöjda med samtidigt som det kanske leder till att folk inte tänker efter och gör sin research. Det jag föll för var väl till stor del tron på kommentarerna. Alla kan bli lurade, mig kostar det pengar och er kostar det tilltro.

    • Hej, det stämmer att vi tar en avgift i de fall vi slussar trafik till butiker som har länkar. Det jag menade (kanske inte helt tydligt inser jag nu) är att vi inte får betalt i de fall en butik ”går under jorden” och slutar leverera varor.

     Nu är inte det vår största drivkraft för att sortera ut de bedrägliga typerna, utan som du säger så handlar det om tilltron till oss. För att säkerhetsställa korrekthet i recensioner så vill vi att så många butiker som möjligt använder vårt recensionssystem ”Konsumentbedömd” där endast de som betalat för en produkt kan recensera. Ett exempel är Cyberphoto som i dagsläget har över 50 000 recensioner från betalande kunder.

 7. Jag gjorde en beställning från Spelia.se den 22 november på en Samsung Galaxy S III och betalade 3690 via Paypal och har fått bekräftelse på betalningen. Har varit kontakt med Spelia.se via deras kontaktformulär men endast fått som svar att det är under behandling samt kommer att skickas snarast.

  • Även vi köpte kamera på tradera den 27/11. 6500 kr fattigare gissar jag.
   Man kan ju fundera på varför inte tradera regerade snabbare.
   Både ringt och mailat utan svar.

 8. Jag köpte en kamera på Tradera 27/11 där Hemelektronikbutiken= Spelia stod som säljare..ingen vara (om det inte kommer en tegelsten eller nåt liknande)inget svar på mail..5500:- fattigare..nu får polisen att göra
  tydligen många på Tradera som blivit lurade

 9. Jag gjorde en beställning från Spelia.se den 23 november på en Samsung Nokia Lumia 900 och betalade 2500 via banköverföring och har fått bekräftelse på betalningen. Har varit kontakt med Spelia.se via deras kontaktformulär men endast fått som svar att det är under behandling samt kommer att skickas snarast.

 10. Samma här, tyckte faktiskt att jag gjorde hemläxan. Hittade många recensioner på olika sajter. Såg att företaget funnits i flera år. Vad mer kan man göra innan man beställer?
  Hur stor chans är det att få tillbaka pengar om man reklamerar kortköpet?

  • Jo det tyckte jag att jag gjorde med. Ska prova reklamera med och sen blir det en anmälan onsdag.

 11. men jag tror det är PriceRunner fel i första hand
  De hade lagt upp en sida som var inte trygg

  • Hej Reshad, jag har förståelse för att tycker det och visar det sig att de inte kommer leverera några produkter så är det ett misslyckande. Notera att det fortfarande inte går att bevisa att de är en bluffsajt, även om det ser dystert ut. Åtta dagar efter vi tog bort dem finns deras sajt fortfarande uppe och deras recensioner på andra sajter går fortfarande att läsa. Se gärna mina kommentarer ovan hur vi jobbar för att göra e-handeln tryggare.

   • Jag ser att även ert anseende drabbas svårt av detta.
    Och även mindre och helt seriösa försäljare som inte har ett välkänt varumärke ännu men som marknadsför sig med bra priser via er sida. Man kommer ju inte våga handla av någon sådan firma framöver.

    Det är ju samtidogt via er webbplats som företag som Spelia lyckats få mångdubbel sving på affärerna vare sig de är seriösa eller oseriösa.

    Pricerunner kan tvinga alla sina butiker att vara med i ert s k Köpskydd som täcker förluster upptill 5 000 kronor. Vore en bra trygghet för mig som kund.

    Vore också snyggt om Pricerunner hjäpte alla oss som drabbats att få pengarna tillbaka. Gärna med en lättbegriplig manual e dyl.

 12. Jag är nog i samma situation som alla ovanstående. Beställde en samsung galaxy s3 den 22/11, efter att jag också läst diverse omdömen jag såg via pricerunner. Jag har fått svar på ett mail från Spelia där de uppgav att ärendet var under bearbetning och att jag skulle få ett sms från posten när varan kommit. Jag har därefter hört av mig igen, då det på ”min sida” står att de väntar banköverföring. Jag vet att de måste fått pengarna nu, men ännu ingen vara. Tråkigt när man blir lurad, jag har beställt mycket på nätet tidigare och det har alltid gått bra.

  Frågan är när det är dags att göra en polisanmälan? Hur lång tid måste det gå? Jag har skrivit ut min beställning i pappersform samt gjort skärmdumpning hemma ifall polisen behöver mer info senare.

 13. Hej : beställde en samsung galaxy s3 den 22/11.
  under i onsdags , torsdags och idag skickat jag 6 meddelande dock hade jag ingen svar.
  Jag hittade Spelia.se under pricerunner.se och prisjakt så de har stor ansvaring om vi blev lura.

 14. Väntar också på en Galaxy s3.Verkar som att jag får vänta….

 15. Jag kikade runt innan jag beställde i vanlig ordning när jag köper från ett ställe jag inte köpt förut i från. Hittade inget konstigt, sen när pricerunner var billigast tog jag förgivet att det var grönt.

  Man verkar inte varit ensam om att ha blivit blåst.

 16. Jag har polisanmält..varför vänta? Sedan är frågan om Tradera inte skulle reagerat direkt när folk började tvivla..

 17. Känns ju för jävligt! Beställde varor förra torsdagen och 8000 kr drogs samma dag från kontot!!!! Vi kollade oxå med pricerunner och kollade även om det fanns något om Spelia som såg misstänksamt ut , men såg som sagt inget misstänksamt!!! Det var julklappar till barnen:( Kommer väl förmodligen inga varor,så en polisanmälan kommer vi att göra! Hoppas att inga fler blir drabbade!!

 18. Ska göra en polisanmälan också till veckan. Sen ska jag kolla med paypal om det går att göra något. Det verkar inte vara lite folk som blivit drabbade. Skulle vara intressant att höra hur många och hur mycket pengar det rör sig om.

  Det är djupt tragiskt att sånt här ska behöva hända. Han kommer åka dit så det sjunger om det, men pengarna lär vi nog sett för sista gången, tyvärr.

 19. Beställde en Galaxy S3 förra torsdagen den 22/11 och betalade med PayPal. Samma erfarenheter här, tittade på pricerunner och prisjakt, läste recensioner och allt verkade ok. Men ännu har ingen levernas dykt upp och ”kundtjänst” svarar först med obestämda leveransbesked liknande de andra här på sidan. Kundtjänst som f ö består av företagets VD enligt allabolag.se.
  Orderstatus har inte ändrats på en vecka och nu har spelia slutat svara på förfrågningar. Sannolikt rör det sig om ett bedrägeri.
  Har lagt in ett krav via PayPal, får hoppas att det går att få tillbaka pengarna på det sättet.
  Polisanmäler i morgon. Tror man måste ringa dem, bedrägeri går inte att anmäla via hemsidan.
  Skall även skicka kopia på anmälan till Spelias webbhotell, Binero.se så att de förhoppningsvis kan stänga ned siten. Synd om fler skulle bli lurade. Ni andra som läser detta och råkat ut för något liknande. Polisanmäl och skicka kopia till Binero!

 20. Jag pratade med polisen och dom sa..att ju fler som anmäler desto mera resurser sätter dom in..så alla ni som blivit drabbade..ring polisen

  • Glöm inte bort att i anmälan nämna var Spelia finns (dvs i Stockholm):
   http://www.allabolag.se/5567103055/Spelia_AB

   Företaget har adress i Farsta, men säte i Danderyd.

   På så sätt hamnar anmälningar från resten av landet hos rätt polismyndighet.

  • Även om det är rätt tydligt hur läget kommer se ut när de sju arbetsdagarna de säger sig leverera inom går ut inväntar jag det. Då kommer en även från mig

   • Anmäl, du kan ju ta bort anmälan om varan kommer till dig. Jag ringde och anmälde för några timmar sedan.

 21. Min pågående granskning finns i tråden på varningsforumet:
  http://knyt.se/groups/varningar/forum/topic/spelia-se-utkastade-fran-pricerunner/

  Tipsa gärna info@knyt.se om ni vet saker som ni inte vill skriva här i kommentarstråden (eller i forumtråden om ni är medlemmar).

  /Anders Nyman

 22. Beställde en dator därifrån förra fredagen och den lär man ju inte se. Har pratat med konsumentverket men de var inte till speciellt mycket hjälp. Har iaf krävt att häva köpet och ska absolut polisanmäla.

  Jag betalade med paypal och så vitt jag förstår är paypal en ganska trygg service så ni som betalat genom paypal, öppna en dispyt! Kunden får i princip alltid rätt under en dispyt!

 23. Jag tror att vi blev lurad , fått jag ingen svar , ingenting av Spelia.se , vad hände så?
  Emil Svensson varför du svarar inte?
  Vem ska skydda oss? vem?
  Jag tänkte att prisjakt kan lita på , men prisjakt nu är jag jättebesviken och ledsen .
  Den var en julklapp till min fru! :(

 24. Anmälde det till polisen igår.
  Lättas är att bara ringa in det på 114 14′

 25. Ska man reklamera köpet hos sitt kreditkorts företag, eller ska man ta det via paypal?

  • Vi anmällade till polisen och medellade till banken. Banken har sakt att skulle reklamera företaget. Hoppas att med hjälp av polisen och banken vi kan göra något mot det här situationen.

 26. Vi som betalat med paypal borde fåt tillbaka pengarna om det här stämmer.

  ”PayPal begär mer information från säljaren för att kunna lösa problemet. Om säljaren inte svarar inom 10 dagar avslutar vi ärendet och återbördar pengarna till den rättmätige ägaren.”

  • Var hittade den infon?

   • Du måste starta en tvist, och sedan ett krav på att du vill ha tillbaka pengarna. Då kommer det där upp senare.

  • Okej, jag betalade också direkt via min internetbank och betalsystemet Paypal eftersom det inte gick att välja att betala med Visa-kort i Spelias ”Kassa”.
   Min bank sa att de inte kan göra något men att jag även ska göra en anmälan inifrån internet-banken.

   Är det Paypal man ska föra diskussionen/tvisten med på samma sätt som med t ex VISA om man inte får varan man beställt?
   Via Paypals hemsida, eller hur går det till?

   • Logga in på ditt Paypal-konto så borde du kunna anmäla där inifrån. Återkom sedan gärna och berätta exakt hur du gjorde!

 27. Hej jag också beställt en tv för 6999 kr men fått bara orderbekräftelse på att de har fått betalningen och att betalningen är godkänd. Jag beställde denna varan den 22 november jag vet inte vad jag ska göra. Jag ringde polisen men de sa att jag ska kontakta reklamationsnämnden män eller bad set heter det skall jag Göra men vad tror ni kommer vi få våra varor eller vad är det frågan om kanske det är fel på leverantören eller posten ? Jag hoppas på att jag ej har blivit blåst vad tycker ni själva? Jag har sagt till Emil Svensson att han kanske håller på med bedrägeri försök mot mig men då sa han vill du ha dina pengar tillbaka då sa jag ja absolut men han har inte svarat SEn dess misstänksam alltså bara när jg tog upp ordet bedrägeri svarar han inte mer konstigt :s vad ska jag göra?

 28. Happ, nu har det då gått 8 arbetsdagar (2-7dagar leverans) från att jag beställde, kan ju då helt konstatera att Spelia är bluff.

  • Absolut!!, dock spelia.se fortsätter sälja hemelektronik .
   Så det finns ingen kontroll för fänsla honom!

 29. Oj oj det verkar att många har blivit lurade, blev lurad på macbookpro………. 8770 kr

 30. Polisanmälde idag. Tveka inte, ju fler som polisanmäler destu bättre!

 31. är det någon som fick svar på mejl från spelia idag?

   • Här kommer en till lurad!!!! Har Polisanmält och uppmanar ALLA
    berörda att göra så.

    Lite uppgifter du behöver vid polisanmälan:

    Spelia AB, orgnr 556710-3055, Tfn o76 9076632, Pg 228755-5,
    Box 37 123 21 Farsta.
    Ägare: Emil Kevin Svensson, Tfn 070 0312874.
    Hans adress hittar man på Eniro, om någon har vägarna förbi Farsta. Troligen finns han att hitta på någon solig strand väldigt lååångt bort från Farsta.

    Jag ringde 11414 och sa att jag ville anmäla ett misstänkt bedrägeri, väldigt trevligt bemött. Glöm inte att ha ditt kontonummer eller kortnummer tillhands och gärna tidpunkten när betalningen skedde.
    Anmäl NU

   • Inte vi heller. Vi försökte att nå de på tel. men tyvär. De svarar inte.

 32. Lurad å blåst på 7380:- rätt ner i gossens börs..Fy fanken.Barnens julklappar….Polisanmäl om du råkat ut för han.Fyy vilken typ.

 33. En undran..ang. Tradera (som bevisligen fått in uppgifter om ett pågående bedrägeri långt innan man stängde av Emils Hemelektronibutik´s konto)Varför agerade man inte direkt…hade man gjort det så hade säkert många sluppit bekosta Emils solsemester var han nu är..kan det vara så att Tradera t.o.m kan bli ersättnings skyldig till oss som i god tro trodde att vi vunnit en vara?

 34. Har idag anmält till polisen :) har emil Svensson svarat någon av er i mail ?

 35. den 27:e nov svarade Emil (eller någon) på mina frågor om Garanti..när jag sedan betalade blev det tyst som i graven

 36. Alla måste anmäla

 37. Anmäl han!! De har jag gjort igår!!Blev själv lurad på 7380:- :(

 38. Jag har också polisanmält företaget. Hittade siten via Pricerunner och betalade varan via faktura. Antar att det inte finns något sätt att få tillbaka pengarna?
  Hur många anmälningar behövs innan polisen agerar. Siten är ju fortfarande tillgänglig?

 39. vi bästelde en samsung galaxy s3 och vi fick inte det står att vi har inte betalatt men det har vi fyra tusen åt skitet

 40. vi har också polis anmält

 41. Beställde en Samsung surfplatta 23/11. Betalt men ej fått någon. Mailat utan att fått svar. Polisanmälan blir det.

 42. Jag sammanställer en lista över personer som blivit lurade av Spelia. Mejla info@knyt.se så får du ett frågeformulär om hur just du lurades.

  Hittills omfattar listan 23 personer.

  mvh,

  Anders Nyman, Knyt.se

 43. Ajdå, fel adress. info@knyt.se ska det förstås vara!

 44. Gud vad korkade ni är allihopa. Skyll er själva och God Jul på era dårar.

  • Pelle: Idiot. Det är lätt att säga i efterhand när du inte ens vet hur det gått till. Försvinn!

   Till er seriösa här. Ni som lämnat in krav via paypal, hur har det gått för er?

 45. Hur som helst, nu har jag pratat med paypal. Dom säger att jag kommer få tillbaka mina pengar.

  Så ni som betalat via paypal, kontakta dem så får ni ett positivt besked om ni köpt något som går under deras köp-garanti.

 46. Ringde du till Paypal? Finns det någon som pratar svenska? Jag har bara fått ett 00353 nummer.

  • Japp, paypal.se sedan kontakta oss längst ner och sedan loggar du bara in, står allt där sedan.

 47. Har uppdaterat nyheterna med ny notis:

  Minst 50 lurade av Spelia.se
  Stockholmspolisens bedrägerisamordning har fått in ett 50-tal anmälningar från människor som lurats av nätbutiken Spelia.se. – En förundersökning pågår, säger kommissarie Anders Olofsson till Knyt.se. Samtidigt har Knyt kontakt med ett 30-tal lurade från hela landet. Alla har beställt mellan 22-27 november och förskottsbetalat till ett plusgirokonto eller via Paypal, men ännu inte fått varorna. Totalt har de 30 blivit av med mer än 100.000 kronor, i många fall julklappspengar. De som betalat via Paypal kan dock komma att få pengarna tillbaka om de utnyttjar Paypals köp-garanti. Flera som anmält till Paypal och öppnat en dispyt har fått löfte om återbetalning. Sedan i torsdags förra veckan är Spelia.se släckt efter att polisen kontaktat webhotellet sidan låg hos.
  http://knyt.se/blog/2012/12/11/minst-50-lurade-av-spelia-se/

 48. Vad innebär Paypals köp garanti?

  Hur vet man att det man köpt går under köpgaranti?

  Vad innebär det att utnyttja köpgarantin?

  Mycket frågor? :-)

 49. Här har vi killen bakom djurplågeri och bedrägeri
  https://www.facebook.com/emma.johansson.96199

  • Det kan mycket väl vara så att den profilen är fejkad – kolla bara på namnet i URL:en. Och även om det är han som står på bolaget behöver det inte betyda att det är han som kört bedrägeriet, han kan vara en så kallad målvakt.

 50. Fick pengar ”tillbaka” idag :-)
  Låg aldrig ute med pengar, eftersom jag betalade med kreditkort.
  Det är Paypal som betalade tillbaka pengarna.

 51. Är så glad för pengarna är återförda till mitt konto. Tacksam för PayPal som fixade detta.