Blufföretag luras för miljarder

3 december, 2012 i Bedrägeri

118 miljarder. Eller 50. Ingen vet hur stora belopp företag och privatpersoner går miste om varje år på grund av storskaliga bedrägerier, utförda av en stor skara blufföretag, skriver DN. – Om man ska ta Storbritannien som förlaga hamnar man på 118 miljarder. Det är tre gånger mer än vad hela svenska rättsväsendet fått i anslag för 2013, säger Peter Forsman, som ansvarar för att den svenska webben inte missbrukas. Privat driver han bloggen Internetsweden och lägger mycket tid på att kartlägga blufföretag. Bakom firmorna som skickar låtsasfakturorna finns en djungel av andra, många gånger snabbt ihoprafsade, företag. Huvuddelen av bedrägeriförsöken, över 60 procent, drabbar småföretagare. Enskilda drabbas i betydligt lägre grad, runt 8 procent av fallen, enligt Brå. Peter Forsman efterlyser en samverkan mellan myndigheter på samma sätt som brittiska NFA, National Fraud Authority, bedriver. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.