Gifterna är välkända – men lagstiftningen dröjer

21 december, 2012 i Hälsa

Det är dags att avgifta barns vardag från kemikalier i plast. Det menar Naturskyddsföreningen i en ny rapport om välkänt farliga ämnen som är vanliga i barnartiklar och i miljöer där barn vistas. Lagstiftningen räcker inte menar SNF och oekar på bland annat ftalaterna i mjukplast och leksaker, bisfenoler i matförpackningar och bromerade flamskyddsmedel. – Vissa av de kemikalier som finns i vardagen är klassade som gifter av forskarna. Man har sett saker som minskad spermiekvalitet och minskat spermieantal, för tidig pubertet, säger Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen. – Om det går för sakta på individnivå så är det viktigt att Sverige gör som Danmark, Frankrike, Belgien och andra länder och inför nationella förbud. Provocera fram en lagstiftning och samtidigt skydda våra barn i hemmet. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.