Vi köper mer julklappar – fast billigare

24 december, 2012 i Handel

Den här julen lägger vi 1.450 kronor per invånare på julklappar, enligt prognoserna. Får man tro handeln är det ständigt nya rekord. Men faktum är att julklappspengen gått lite upp och ned mellan åren, och i förhållande till vår totala konsumtion minskar julkostnaderna. Det skriver DN. När löner och inkomster stigit de senaste åren har julhandeln inte fått lika stor del av ökningen, och inte heller hållit jämna steg med prisutvecklingen i KPI, konsumentprisindex. Att HUI Research ändå beskriver detta som att ”julhandeln ökar” och ”nytt rekord” beror på den prispress som butikskedjorna levt med det senaste decenniet, och som årligen gjort sällanköpsvarorna billigare och billigare, till exempel inom elektronikhandeln. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.