De krävs på förskott för att få fel fixade

14 januari, 2013 i Handel, Konsumenträtt

Agnes och Arvid höll inne med en del av betalningen till NBJ bygg och kakel för en badrumsrenovering efter­som arbetet inte var färdigt. Då kom företaget dit, rev upp badrummet – och vägrade att jobba vidare innan de fått resten av pengarna, skriver Arbetarbladet. En oberoende besiktningsman hade hittat sex fel som behövde åtgärdas. Då hade paret betalt 90 procent av offerten på totalt 92.000 kronor. – Jurister och konsumentvägledare har avrått oss från att betala innan arbetet är klart, förklarar Agnes. Till artikeln >>
– Under mina 24 år som konsumentvägledare har jag aldrig varit med om något liknande, säger Anna Mähler, konsumentvägledare på Konsument Gästrikland. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.