Bakslag i rätten för putshusägare

21 januari, 2013 i Konsumenträtt

Ägarna av de 34 putshusen med fuktproblem i skånska Svedala får ingen hjälp av hovrätten. I stället måste de betala Myresjöhus rättegångskostnader, skriver Ny Teknik. Husen är byggda med enstegstätade putsade fasader utan luftspalt och samtliga har uppvisat förhöjda fuktvärden. I tingsrätten fick husägarna rätt, men Göta hovrätt lämnar samtliga 34 husägares krav lämnas utan bifall. Hovrätten konstaterar att metoden att lägga puts på isolering utan bakomliggande luftspalt hade typgodkänts av Sitac och Boverket under 90-talet och början av 2000-talet. Vid tiden husen byggdes hade byggbranschen ingen kunskap om att metoden var riskfylld. Larmet om konstruktionsmetoden kom först 2007, när SP varnade om den i en artikel i tidskriften Bygg & Teknik. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.