Telefonin får mest klagomål i Värmland

25 januari, 2013 i Handel

Strul med telefonin, krångliga och oklara avtal och hantverkare som tar ut mer betalt än det var sagt är det som värmlänningarna klagar mest på, skriver Värmlands Folkblad. – Jag upplever att det har varit mer ärenden i år, säger Ina Johansson, konsumentrådgivare på Rådrummet i Karlstad. – Dels har det varit rätt många ärenden där en telefonförsäljare har sålt telefonabonnemang och det drabbar ofta äldre personer, säger hon. Samtidigt har de haft fler kontakter inom samma ärenden också, vilket gör att statistiken höjs något. Ibland hjälper inte NIX-registret heller. Det gäller nämligen inte mobiltelefoner, vilket gör att det blir svårare att värja sig mot påstridiga försäljare. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.