Nya ”mirakelsockret” är inte riskfritt

4 februari, 2013 i Hälsa, Livsmedel

Naturligt, sött och kalorifritt. Stevia marknadsförs som det nya ”mirakelsockret” och i Halm­stads butiker märks ett ökat intresse för produkten. Men experterna höjer ett varnande finger, skriver HP. Stevia är en växt som odlas traditionellt i Sydamerika. Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som är ungefär 300 gånger sötare än socker. Stevia lyfts ofta fram som ett naturligt alternativ till socker, vilket Livsmedelsverket har reagerat kraftigt emot och hävdar är falsk marknadsföring. Myndigheten har hotat med försäljningsstopp om inte bolagen tar bort märkningen ”stevia”, eftersom det bara är sötningsmedlet E 960, steviolglykosider, som godkänts av EU. – Det är i princip lika naturligt som kokain, hävdar Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers. Precis som alla andra supersöta sötningsmedel leder det till ett ökat sötsug. Efter de toxikologiska tester som gjorts har EU satt en gräns på ett intag av steviolglykosid på fyra milligram per kilo kroppsvikt per dag. Det innebär att en vuxen som väger 60 kilo kan dricka tre liter läsk med E 960 per dag. Ett barn kan dricka en liter. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.