Experten: Många slarvar eller saknar yrkesskicklighet

5 februari, 2013 i Handel, Konsumenträtt

Oproffsiga renoveringar och saltade fakturor. Bara under 2012 fick 35 skåningar rätt mot oseriösa eller slarviga byggfirmor efter att ha vänt sig till ARN, skriver Metro. Men alla byggtvister är inte så solklara. Bakgrunden till de knepigare fallen är ofta dålig kommunikation, enligt Helena Olofsson, utredare på Konsumentverket. Hon rekommenderar att välja firma med omsorg och kontakta referenser. – Det finns en del oseriösa hantverkare. Jag ser också att firmor som tidigare skött sig rätt bra inte längre kommer för att åtgärda felen. De har fått det så tufft ekonomiskt att de inte bryr sig om sitt rykte, säger konsumentrådgivaren Catharina Elofsson i Helsingborg. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.