Ledare: Bra med stopp för plastmaten

5 februari, 2013 i Hälsa

Ett förbud mot plasten bisfenol A i livsmedelsförpackningar har diskuterats i flera år. Men miljöminister Lena Ek, C, har varit tveksam. Fram tills nu. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Ek att hon är beredd att ta strid med EU för att påbörja en utfasning av all användning av ämnet – en position som faktiskt är mer långtgående än Naturskyddsföreningens, skriver Expressen i en ledare. Livsmedelsverket hävdar själva att risken är mycket liten för att plastmaterial som förs över via maten kan skada människan. Men kemikalier är lömska – de farliga effekterna kan visa sig först decennier senare. Exemplen visar att det kan finnas goda skäl att minska potentiella risker även innan det finns 100-procentiga bevis för ett visst ämnes skadlighet. Som ett första steg borde Sverige följa Frankrike och förbjuda bisfenol A i alla livsmedelsförpackningar, där risken för överföring är som störst. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.