Bluffakturor ökar med 52 procent – polisen vill förebygga

6 februari, 2013 i Bedrägeri

Antalet anmälda fall av bluffakturor ökade förra året med 52 procent i Stockholms län, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Nu ska polisen inleda en ny satsning för att minska utbredningen av falska fakturor – genom att få fler att vägra betala, skriver SvD. Enligt säkerhetschef Per Geijer på Svensk Handel har ett antal företag som står bakom utskicken under det senaste året fått klagomålen att öka dramatiskt. För att förstärka polisens arbete mot bedrägerier presenterade Rikspolisstyrelsen nyligen planen på ett nationellt bedrägericentrum i Stockholm. Anders Olofsson är en av tre som ansvarar för en ny nationell satsning på preventionsarbete mot bedrägerier som redan dragit igång. – Vi väljer nu är att satsa på källan till brotten. Det kommer inte leda till att vi får fast fler, men vi hoppas strypa införseln av pengar, säger han. Färre mottagare av bluffakturor ska betala och fler ska bestrida de falska fakturorna. – Den som får en bluffaktura har ett stort ansvar om man ska sponsra brottslighet eller inte, säger Anders Olofsson. Per Geijer är dock tveksam om satsningen komemr få någon effekt. – Vi vet att det inte räcker. Om inte polis och åklagare ökar risken att åka fast så hjälper faktiskt inte den här typen av arbete, säger han. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.