Facebook i Luleå kan bli jackpott för polisen

12 februari, 2013 i Bedrägeri

Polis och åklagare tänker testa om det kan bli juridiskt lättare att få ut abonnentdata från Facebook i brottsutredningar när företaget kör igång sin serveranläggning på svensk mark i Luleå i senare år, skriver CS. I dag är det mycket tidsödande för polis och åklagare att i brottsutredningar begära ut ip-adressinformation och annan abonnentdata från Facebook och andra liknande USA-baserade sociala medieföretag. Bland annat Facebook hänvisar till att det krävs en amerikansk domstolsorder. När och om uppgifterna kommer kan de svenska operatörenerna redan ha hunnit rensa i sina register. Att det skulle bli lättare för att servrarna finns på svensk mark är dock inte säkert. Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen, pekar bland annat på ett likartat utländsk rättsfall där landet där internetföretaget hade sitt säte blev avgörande för vilken lagstiftning som skulle gälla vid utlämnande av uppgifter. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.