Köttets ursprung döljs

12 februari, 2013 i Livsmedel

På paket med färdigmat eller charkuterivaror behöver köttets ursprung inte anges. Konsumenterna ställer heller inga krav i den riktningen, enligt Procordia som äger bland annat varumärket Felix. Det skriver Sydsvenskan. För nötkött som hamnar i butikernas diskar gäller att det ska vara spårbart ner till det enskilda djuret eller grupp av djur. Bestämmelserna är gemensamma för EU och gäller oavsett om köttet är helt, skivat eller malet. Nästa år ska en ny lag vara fullt införd och omfattar då också gris-, lamm- och fågelkött. Men för så kallade sammansatta livsmedel som lasagne och pyttipanna finns inga krav på ursprungsmärkning. Hos Procordia köper man, enligt presschefen Nicklas Sjöqvist, bara in kött sdirekt från slakterierna som bara hanterar nötkött. Enligt Nicklas Sjöqvist kommer det mesta köttet från Sverige men leverantörer finns också i Irland, Tyskland, Polen, Österrike och Holland. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.