Bara Spara om kritiken: ”Det är för att de tappar kunder”

24 april, 2013 i Handel

P4 Värmland granskar just nu elbolag med oschyssta säljmetoder. Bolaget Bara Spara, som värvar kunder på telefon för att få dem att byta elavtal, har dragit på sig 40 anmälningar under 2013 till Konsumentverket. Karlstads energis marknadschef Sören Blomkvist anser att Baraspara kör med oschyssta säljmetoder. Att Baraspara toppar klagolistan hos Konsumentverkets statistik över elanmälningar handlar om att de växt så fort, menar vd Fredrik Carlqvist. Han menar att konkurrenternas kritik handlar om rädsla för konkurrens. – Det är för att de tappar kunder. Ingen vill bli av med kunder. Vi är en stor aktör på marknaden och vi tar många kunder nu från de etablerade bolagen. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.