Telia glömde påminnelser – 75 000 fick inkassobrev

30 april, 2013 i Ekonomi, Tele- och internet

Telia missade att skicka ut betalningspåminnelser till dem som inte hade betalat sin faktura. I stället fick 75.000 kunder kravbrev från inkassoföretaget Sergel, skriver Arbetarbladet. Orsaken var ett tekniskt fel. Telia uppmanar kunderna att betala inkassokravet, och om någon har ytterligare frågor så hänvisas de till Sergel. – Sergel har ju skickat ut inkassokravet för att ursprungsfakturan inte är betald, så det är ju berättigat i sin helhet. Problemet är bara i det här fallet att det inte har gått ut någon fakturapåminnelse, vilket vi egentligen inte har någon skyldighet att skicka ut, men gör det som en god service för våra kunder, säger Marcus Haglund, informationsansvarig på Telia. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.