Prylarna som irriterar oss mest

3 maj, 2013 i Allmänt

Telekommunikationstjänster, försäkringar och bank- och finanstjänster. Där har vi topp tre av de problemmarknader som presenteras i Konsumentverkets helt färska rapport om konsumenternas situation i Sverige, skriver NWT. Rapporten är helt ny i sitt slag och ett resultat av ett regeringsuppdrag till Konsumentverket. Syftet är just att belysa marknader som skapar problem och beskriva vad man som konsument kan tänka på. – Rapporten svarar inte på frågor varför vissa branscher lyckas bättre och andra sämre med att skapa trygghet och tillit för konsumenter. Men av tidigare rapport inom just telekomtjänster har vi föreslagit vissa åtgärder, säger Johan Jarelin, utredare på Konsumentverket. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.