65.000 svenskar fick identiteten kapad

13 maj, 2013 i Bedrägeri

Id-kapning har nu seglat upp som det vanligaste bedrägeribrottet enligt polisen. 65.000 svenskar drabbades förra året och blev bestulna på sammanlagt 2,7 miljarder kronor, skriver SVT Nyheter. – Identitetsstölder ökar kraftigt både när det gäller polisenanmälningar och inkomna ärenden till oss på UC, säger Roland Sigbladh på UC. – Id-kapningar är i dag det vanligaste bedrägeribrottet, på andra plats kommer så kallade bluffakturor och på tredje plats internetbedrägerier, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel. Det vanligaste är att id-kaparen beställer varor på internet i den utsattes namn. I många fall ansöker bedragaren också om telefonabonnemang, bank- eller kreditkort och lån. Enligt UC:s undersökning är de vanligaste offren skötsamma personer i 25-40-årsåldern i de tre storstäderna. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.