Liten ljusning för villaägare med solceller

14 juni, 2013 i Ekonomi, Miljö

Idag presenterades den så kallade nettodebiteringsutredningen för regeringen. Nettodebitering betyder att den som har till exempel solceller på taket och därmed producerar egen förnybar el får kvitta produktionen mot sin egen elkonsumtion. Vitsen är att enbart nettokonsumtionen beskattas, skriver Naturskyddsföreningen. – Vad vi hade hoppats på var en elbank, där sommarens solelsöverskott lätt kan nyttjas gratis när vintern kommer. Att byta kWh mot kWh är en enkel och pedagogisk princip, säger generalsekreterare Svante Axelsson. Istället för en bank föreslår dagens utredning att den småskaliga solcellsproducenten får ett bidrag för sin produktion på 58 öre per kWh, med ett tak på 10 000 kWh/år. Producenten gör ett avdrag i sin inkomstdeklaration för dubbla den energiskatt som denna har betalat på den köpta el som motsvarar det överskott som har matats ut under året. Istället för en bank föreslår dagens utredning att den småskaliga solcellsproducenten får ett bidrag för sin produktion på 58 öre per kWh, med ett tak på 10 000 kWh/år. Producenten gör ett avdrag i sin inkomstdeklaration för dubbla den energiskatt som denna har betalat på den köpta el som motsvarar det överskott som har matats ut under året, säger Svante Axelsson. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.