Barn kan avtala utan föräldrar

20 juni, 2013 i Konsumenträtt

Barn får ingå avtal och kan därmed handla för tusentals kronor på sajten Habbo – utan att föräldrarna får chans att samtycka. Det beslutade Marknadsdomstolen, skriver TT. Den aktuella domen rör det virtuella näthotellet Habbo. För att skaffa exempelvis möbler och husdjur måste man ha så kallade Habbomynt – och de kostar riktiga pengar. Betalning sker via fasta telefoner, mobiltelefoner och olika kort. KO anser att Sulake, företaget bakom Habbo, måste ge föräldrar en rimlig chans att på något sätt och vid något tillfälle – före eller efter – samtycka till barnens köp. Men MD finner att det inte strider mot lag eller god sed att barn köper saker på Habbo utan föräldrars samtycke. Domen kan inte överklagas. KO tycker det är märkligt att MD inte har något att erinra mot att barn förmodas ta till sig fyra sidor avtalstext. – Det är en grundläggande princip att man ska kunna förstå ett avtal för att bli bunden av det, säger Daniel Karfs. Han saknar ett resonemang av MD kring föräldrars mycket begränsade möjligheter att i efterhand godkänna barnavtal. Risken är att domen misstolkas att skulle vara helt fritt fram (för barnavtal utan samtycke). Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.