Solkrämer klarar inte kraven

25 juni, 2013 i Hälsa, Handel

Det brister i företagens kunskaper om EU:s regler för solskyddsmedel enligt Läkemedelsverkets rapport. Av 28 solskyddsprodukter som Läkemedelsverket granskade förra året uppfyllde bara sex kraven fullt ut. I tolv fall var bristerna så stora att de kunde påverka produkternas säkra användning, skriver UNT. Sex av dem har säljstoppats, och de övriga fått felen korrigerade. Men samtidigt finns betydligt fler solskyddsmedel på den svenska marknaden än dem som Läkemedelsverket har granskat. För konsumenten finns goda skäl att noga kolla märkningen på förpackningen. Är den märkt med till exempel ”sunblock”, ”fullständigt skydd” eller ”skyddar hela dagen” är den inte godkänd enligt EU:s regler. Dessutom är påståendena felaktiga. Inga solskyddsmedel ger ett 100-procentigt skydd. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.