Företagare: Så begär du reklamspärr

22 juli, 2013 i Granskningar

Är du företagare säljs dina offentliga uppgifter till olika register, som säljer dem vidare. Men visste att du kan slippa reklam och försäljare helt kostnadsfritt genom att begära reklamspärr?

DN skriver idag 22/7 om nyblivne pensionären Örjan, som fått reklam för inkontinensmedel sedan Bolagsverket sålt hans personuppgifter till Bisnode, som sedan i sin tur sålt dem vidare för marknadsföring.

Som konsument har du en laglig rätt att slippa ifrån både telefonförsäljare och reklam i brevlådan om du säger ifrån. Den rätten saknar du som företagare. Men det går trots det att slippa mycket av försäljningsförsöken. Det sker genom att begära en reklamspärr hos de företag som säljer kontakt- och adressinformation. Spärren kostar inget och innebär att du osynliggör dina uppgifter för de som köper utdrag från registren.

En reklamspärr är dock inte ett heltäckande skydd, och inte heller olaglig att bryta mot. Dina företagsuppgifter kommer till exempel att finnas kvar i olika nätkataloger. Dessa används ofta av både seriösa och oseriösa företag för att hitta dina kontaktuppgifter.

Tre spärrar som räcker långt
1. Statistiska Centralbyrån, SCB, har hand om det officiella registret över alla företag i Sverige. Registret är offentligt och används som källa för andra företags- och adressregister. Hos SCB går det att spärra adress och/eller telefonnummer. Spärren fungerar dock inte mot de kunder som får löpande uppdateringar från SCB, som övriga register. En notering om att ditt företag önskat reklamspärr följer däremot med till dessa.

Anders Adolfsson på SCB berättar att det idag är runt 7700 företag av totalt 1,1 miljoner som begärt reklamspärr. – Ring eller mejla SCB så får du ett ansökningsformulär hemskickat. Spärren gäller sedan tillsvidare, säger han.

Kontakta dem här: SCB Företagsregistret, 019-17 65 80, www.scb.se

2. PAR, numera Bisnode, har företagsregistret Parad och är överlägset störst med närmare 90 procent av marknaden. I registret finns bland annat adresser, e-postadresser och telefonnummer. Hos PAR kan du begära en heltäckande reklamspärr eller att bara vissa uppgifter, som telefonnummer, spärras. Spärren gäller i tre år.

Kontakta dem här: PAR AB, 117 90 Stockholm, www.par.se

3. UC säljer också företagsuppgifter. Till UC kan man skriva som firmatecknare och begära att företagets uppgifter inte ska synas när UC:s kunder köper uppgifter. Spärren gäller tills du säger upp den.

Kontakta dem här: UC Webselect, 117 88 Stockolm, www.uc.se

Ytterligare företag som säljer kontaktuppgifter är bland annat Businesscheck, Creditsafe, Infotorg, Syna med flera.

Se upp för reklamspärrar som vill ha betalt
Att begära en reklamspärr kostar inte mer än portot på ett brev. Informationen om möjligheten att spärra sina uppgifter är dock knapphändig hos både SCB, PAR och UC. Det öppnar för andra att försöka tjäna pengar på dig. Antingen genom att förmedla kontakten till registren. Eller så marknadsför de en falsk tjänst, som de olika versioner av ”företags-nix” det skickats bluffakturor på i flera år. Det finns också företag som erbjuder dig att hänvisa säljare till dem, som en sorts sekreterare. En tjänst som ofta är helt onödig om du själv lär dig hantera säljarna som ringer.

Kommentarsfunktionen är avstängd.