ARN gav kvinna rätt om misslyckad tatuering

15 oktober, 2013 i Konsumenträtt

En kvinna ville ha en tatuering på sin fot och vände sig till en tatuerare som utförde tjänsten. Men efter en tid blekande bläcket varpå kunden klagade och tatueraren gjorde en ny tatuering djupare ned i huden, skriver Sydsvenskan. Kvinnan blev naturligtvis inte nöjd och ville nu ta bort tatueringen, särskilt eftersom huden också var tatuerad. Hon begärde och fick viss ersättning för den behandlingen men hon ville bli fullt ersatt, varpå hon anmälde företaget till ARN. Företaget försvarade sig dock med att tatueringen gjordes av en praktiktant och att man redan betalat 1 000 kronor för kunden borttagning av tatueringen. ARN går dock på kvinnans linje och anser att företaget ska betala henne 5 7000 kronor, pengar som också ska täcka kostnader för smärtlindring. Till notisen>>

Kommentarsfunktionen är avstängd.