Falska polisen kapar din dator

18 oktober, 2013 i Bedrägeri

Helt plötsligt blir din dator låst av ”polisen” och ”regeringskansliet” för att du surfat på olämpliga sidor och du måste betala böter för att få använda datorn igen. Det som egentligen händer är att du drabbats av så kallad ransom-trojan som är skadlig kod som på olika sätt kidnappar dina filer, skriver Aftonbladet. Det är alltså varken polisen eller regeringskansliet som ligger bakom detta. Det är bedragare som vill åt dina pengar men betalar du in så kan du få din dator upplåst men trojanerna blir kvar. – De här trojanerna kan attackera din dator trots att du bara surfar på helt vanliga sidor och nyhetssajter. Risken är mindre på till exempel Aftonbladet, men mindre tidningar där säkerheten inte är så hög, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.