”Försäkringsförmedlare vilseleder medvetet eller omedvetet”

21 oktober, 2013 i Ekonomi

Marknaden för försäkringsförmedlare är stor med många aktörer men Konsumentverket är kritisk till dessa i ny granskning, skriver SvD. Ett antal tillsynsärenden har nu öppnats då flera bolag visat på brister i sin information till konsumenten. – Försäkringsförmedlare vilseleder medvetet eller omedvetet i vissa fall konsumenten. Så ska det inte vara. Det är omfattande informationskrav bolagen har att leva upp till. Det är viktigt att konsumenten förstår varför man får ett erbjudande och att en förmedlare alltid är en mellanhand till ett försäkringsbolag, säger Joel Westerlund jurist på Konsumentverket. De bolag Konsumentverket inte kunde få kontakt med har lämnats vidare till Finansinspektionen. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.