Chockerande bakteriefynd i kycklingtest

23 oktober, 2013 i Hälsa, Handel, Livsmedel

Ett RÃ¥d & Rön-test av kycklingfiléer visar att en stor del av den färska kyckling som finns i butikerna innehÃ¥ller bÃ¥de magsjuke- och antibiotikaresistenta bakterier, skriver Sveriges Konsumenter i ett pressmeddelande. I 62 procent av proverna hittades campylobacter och i 51 procent ESBL-bildande e-colibakterier. Det är framför allt kyckling som är packad i Danmark – ursprunget är okänt eftersom det ännu inte finns bindande regler för ursprungsmärkning pÃ¥ kyckling – som visar pÃ¥ sämst värden, men även Svensk FÃ¥gel-kyckling är drabbat. – Allt mÃ¥ste göras för att bromsa utbredningen av antibiotikaresistens, annars riskerar vi att i framtiden inte kunna skydda oss med antibiotika mot infektioner och sjukdomar. Producenterna har uppenbarligen för dÃ¥lig koll men även myndigheterna borde agera, säger Jan Bertoft, generalsekreterare pÃ¥ Sveriges Konsumenter, som ocksÃ¥ pekar pÃ¥ att ”även svensk kycklingproduktion har uppenbarligen mycket kvar att göra”. Till pressmeddelandet >> RÃ¥d & Röns webbartikel i ämnet kan läsas här >> Själva testresultatet Ã¥terfinns pÃ¥ denna sida (pdf) >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.